Bovenbeen pijn

Wat zijn de symptomen van bovenbeen pijn?

Pijn in het bovenbeen kan zich op veel verschillende plaatsen voordoen. Aan de voorkant van het bovenbeen vinden we de m. quadriceps. Dit is een spiergroep bestaande uit vier grote spieren. De vastus lateralis, de vastus medialis, de rectus femoris en de vastus intermedius. Deze spieren strekken de knie. Aan de achterzijde vinden we de m. Hamstrings die de knie buigen. Deze laatste spiergroep is vaak een boosdoener bij bovenbeen pijn. Bij het snel krachtzetten kunnen er bijvoorbeeld kleine scheurtjes in de spier ontstaan waardoor de m. Hamstrings pijn gaat doen of zelfs gaat ontsteken. Vooral bij sporten waarbij een krachtexplosie wordt gevraagd zoals bij sprinters komt dit het meest voor. De pijn is dan vaak zeurend van aard, en wanneer er gesport wordt neemt de pijn tijdens de begin fase en na afloop tijdelijk toe.

Hoe ontstaat pijn in het bovenbeen?

Pijn in het bovenbeen kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komt de pijn door overbelasting of een verkeerde manier van bewegen. Lang dezelfde bewegingen maken zoals bij hardlopen, of juist een explosie kracht leveren bij sprinten kunnen irritatie en ontsteking aan de spieren en peesaanhechtingen veroorzaken. Verder is het vaak een combinatie met een verkeerd beweegpatroon uit de rug of heup.  Ook kan een beenlengteverschil meespelen bij het ontstaan van bovenbeen pijn en overbelastingklachten. De precieze oorzaak van het ontstaan van de pijn is door uw fysiotherapeut vaak goed te achterhalen.

Wat kan er aan de hand zijn bij pijn in het bovenbeen?

Pijn in het bovenbeen ontstaat dus vaak door overbelasting, of het nou aan de achterzijde of aan de voorzijde zit. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en ontstaanswijze kan achterhalen. Bepaalde aandoeningen zoals een ontsteking aan de aanhechting van een van de grote spieren van het bovenbeen hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld één van de volgende problematieken achterhalen;

  • Hamstring peesontsteking of spierblessure
  • Quadriceps peesontsteking of spierblessure
  • Spierscheuren
  • Kalkvorming in de spieren (Myositis Ossificans)

Hamstring peesontsteking of blessure

Een peesontsteking van de Hamstrings spieren kenmerkt zich door pijn diep en net onder de bil. De pijn steekt tijdens kracht zetten en zeurt in rust. Er zijn 2 types te onderscheiden. Een peesontsteking bij de aanhechting van de pees op het bot, en een peesontsteking wat verder in de pees richting de spier. Beiden zijn goed behandelbaar. Het is vooral erg belangrijk om achter de vorm van de peesontsteking te komen. Dit is nodig om een doeltreffende behandeling te starten. Sporten is vaak erg pijnlijk bij een Hamstring blessure.

Quadriceps peesontsteking of blessure

Een peesontsteking van de Quadriceps spieren kenmerkt zich door pijn in de liesregio of pijn net boven de knieschijf. De pijn kan steken tijdens kracht zetten en zeuren in rust. Er zijn 2 types te onderscheiden. Een peesontsteking bij de aanhechting van de pees op het bot bij de knieschijf, en een peesontsteking bij de aanhechting in de liesregio. Over het algemeen zijn liesblessures langdurig van karakter en is rust het beste medicijn. Beiden zijn goed behandelbaar, als de vorm van de peesonteking is achterhaald.

Quadriceps peesontsteking of blessure

Wanneer er sprake is van een spierscheur is dit vaak acuut ontstaan.  De pijn komt dan opeens opzetten in de vorm van een steek na bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Het kan ook ontstaan na explosief krachtgebruik. Wanneer er een vermoeden is op een spierscheur is het noodzakelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw fysiotherapeut voor een echografie om de ernst te bepalen van de scheur. Rust is de belangrijkste factor voor herstel.