Dupuytren

De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening die op langer termijn leidt tot kromstand van de vingers. Deze ziekte ontstaat door vermeerdering van bindweefsel onder de huid. Uiteindelijk vormen er zich strengen en knobbels die in de hele handpalm en in alle vingers kunnen voorkomen.
De strengen kunnen samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed zijn te strekken wat leidt tot hinder. Deze strengen worden soms ten onrechte aangezien voor pezen.
Het gaat namelijk om bindweefsel. Bij de behandeling met o.a. shockwavetherapie proberen we de hand zo lang mogelijk functioneel te houden en een onomkeerbare kromstand van de vingergewrichten te voorkomen. We kunnen de Dupuytren klachten niet volledig genezen, maar kunnen wel proberen verergering te voorkomen.

Oorzaken van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren speelt genetische aanleg een rol. Bij 25% van de gevallen is er een lid in de familie met dezelfde ziekte.
Het komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint vaak op middelbare leeftijd (40+), hoewel het in soms ook veel jonger al kan voorkomen. Omdat de ziekte van Dupuytren niet tegen te houden is, is het mogelijk dat u vaker in uw leven behandeld moet worden.

Klachten

Het ontstaan van de bindweefsel knobbels en strengen wisselt van enkele maanden tot vele jaren. De knobbels in de handpalm kunnen pijnlijk en ook hinderlijk zijn. De bindweefsel strengen kunnen het strekken van de vinger beperken. De vinger staat dan in een gebogen stand en de hand kan niet geheel plat gelegd worden. Soms kan een vinger ook minder gevoel hebben, doordat het de zenuw beklemt.
De ziekte komt bij 50% van de gevallen voor in beide handen en vaak zijn de ringvinger en pink het eerst aangedaan.

Een ernstigere vorm van de ziekte gaat samen met:

  • het ontstaan op jonge leeftijd
  • het voorkomen van de ziekte in de familie
  • het aangedaan zijn van drie of meer vingers en het voorkomen van bindweefsel knobbels op andere locaties, zoals bij de ziekte van Lederhose (knobbels op de voetzool) en Peyronie (verharding van de penisschacht met een kromstand tijdens de erectie).

Behandeling van Dupuytren

Een behandeling voor Dupuytren begint bij Veldhoven Shockwave met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek worden alle vingers beoordeeld op kromstand en de aanwezigheid van bindweefsel strengen.
Hierna volgt het echografisch onderzoek. De echografie laat de mate van de bindweefsel verdikking zien. Na het intakegesprek en het echografisch onderzoek zullen wij met u een behandelplan afspreken voor uw klachten.

Voor de ziekte zelf bestaat geen definitieve 100% succesvolle behandeling. Wel kunnen we bij Cardo Healthcare de belemmeringen die het gevolg zijn van de ziekte d.m.v. shockwavetherapie op de bindweefsel strengen verlichten. Aangezien de ziekte niet weggenomen kan worden, kunnen er opnieuw bindweefsel strengen ontstaan. Gezien het feit dat het een chronische aandoening betreft is het belangrijk het juiste moment het traject voor fysiotherapie en shockwavetherapie bij Cardo Healthcare in te gaan.

Wilt u snel verlichting van uw Dupuytren klachten? Neem direct contact op met de specialisten van Cardo Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.