Golfarm

Veel golfers vrezen voor een golfarm, een aandoening aan de onderarm die vaak voorkomt. Ook mensen die nog nooit een golfclub in hun handen hebben gehad, kunnen aan een golfarm lijden. Wat deze aandoening precies inhoudt, is vaak niet bekend. In dit artikel leest u wat een golfarm is, wat de symptomen en de oorzaken zijn en hoe uw huisarts een golfarm behandelt.

Ontstoken onderarm

Dokters en andere medisch deskundigen spreken niet over een golfarm, maar over epicondylitis medialis humeri. Dat is een hele mond vol, maar de betekenis is een stuk minder lastig. Bij een golfarm is het bovenste deel van de binnenzijde van de elleboog ontstoken geraakt. Preciezer gezegd: een golfarm is een peesontsteking van de vingers, de pols en aan het bot in uw elleboog. Sommige mensen spreken dan ook van een golfelleboog.

Symptomen

De symptomen van een golfarm zijn niet mis. Bij een golfarm voelt het gehele onderste deel van uw onderarm pijnlijk aan. Ook wanneer u uw pols buigt en de onderarm naar binnen draait (dus naar uw torso), voelt u een stekende en zeurende pijn. De vuist samenballen en in de hand knijpen zijn pijnlijk. Een golfarm kan zo pijnlijk zijn dat de pijn uitstraalt naar de hand. Wat een golfarm zo vervelend maakt, is de pijn die in rust optreedt. Bij peesontstekingen wordt altijd gezegd, houd voldoende rust, maar wanneer rusten pijnlijk is, wordt de wilskracht van de patiënt behoorlijk op de proef gesteld.

Oorzaken

Peesontstekingen worden altijd veroorzaakt door overbelasting. Dat geldt ook voor een golfarm. Die overbelasting is negen van de tien keer chronisch van aard. Het kan zijn dat de golfarm voor naar voren kwam toen u een zwaarbelastende beweging maakte, maar uw arm was vóór die ongelukkige beweging al overbelast. Golfen is een beruchte oorzaak (de druk van een golfslag op uw arm is zee belastend), maar ook zwaar handwerk kan de boosdoener zijn. Werken aan de computer is verrassend genoeg niet een veelvoorkomende oorzaak van een golfarm; van overmatig typen en klikken krijgt u eerder RSI, niet een golfarm.

Behandeling golfarm

Als u merkt dat u pijn aan de onderarm heeft bij eenvoudige bewegingen als het buigen van de pols, dient u gelijk naar een huisarts te gaan. Hoe eerder een golfarm namelijk aan het licht komt, des te effectiever die te behandelen is. Uw huisarts schrijft u hoogstwaarschijnlijk vooral rust voor. Wat echter effectiever is, is zware belasting van uw pees.
U leest het goed: om chronische overbelast te bestrijden, dient u de pees zo nu en dan een flinke opdonder te geven. Dat geldt ook voor een golfarm. Een golfarm is namelijk het resultaat van lichte overbelasting, terwijl het voor een pees juist gezond is als deze er letterlijk en figuurlijk zwaar aan moet tillen. Chronische lichte overbelasting leidt tot fibrose (weefselverandering van de pees), flinke trainingssessies leveren een gezonde en sterke pees op. Een fysiotherapeut zal u dan ook kracht training aanraden. Onthoud: hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, veel patiënten met een golfarm hebben baat bij krachttraining. Helaas zijn sommige gevallen van een golfarm behoorlijk hardnekkig. De fysiotherapeut kent een aantal andere methodes, maar die zijn vrij pijnlijk en veroorzaken aardige zwellingen in de onderarm. U bent met dat soort behandelingen weliswaar van uw golfarm af, maar de behandelingen zijn geen pretje.

Shockwavebehandeling

Tegenwoordig is er een behandeling op de markt die in haar korte bestaanstijd indrukwekkende resultaten heeft neergezet. Deze hypermoderne behandelmethode kan u zomaar eens van uw hardnekkige golfarm verlossen. Shockwavetherapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking te lijf te gaan. De precieze wetenschap is complex, maar de resultaten liegen er niet om. Bovendien is de behandeling van een golfarm door middel van shockwavetherapie vrijwel pijnloos. Wanneer u dus al weken, maanden of wellicht jaren last heeft van een golfarm, is het verstandig om deze nieuwe vorm van therapie te overwegen.