Hielpijn

Hielspoor

Een niet te onderschatten oorzaak van hielpijn is hielspoor, een aandoening waarbij een deel van de hiel verkalkt. De verkalking treedt op bij de aanhechting van de achillespees en het hielbot en veroorzaakt veel pijn en ongemak. De pijn is zeurend en komt vooral tot uiting bij inspanning en na het ontwaken. De behandeling van hielspoor verloopt vaak allesbehalve soepel. Tegen de tijd dat de voet weer gezond is, zijn er soms al maanden verstreken. Steunzolen, hielspoor fysiotherapie en massages behoren tot de gangbare behandelmethodes om hielspoor en ook hielpijn te bestrijden.

Kan ik hielpijn voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dat geldt vooral voor uw voet. Pijn aan de hiel is zo vervelend doordat elke stap die u zet opeens pijn doet. Om hielpijn te voorkomen moet u vooral snel handelen. Zodra u merkt dat uw hiel geïrriteerd raakt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Ook is het goed om stil te staan bij de belasting op uw hiel. Als u veel hardloopt kunt u zelfs met goede hardlooptechnieken last krijgen. Heeft u een baan waarbij u de hele dag moet staan? De voet is gemaakt voor beweging, niet voor continu stilstaan. Onderhandel met uw baas of u meer mag zitten of meer kunt lopen.

Overige aandoeningen

Hielpijn kent veel meer oorzaken dan enkel hielspoor. Sterker nog, een lijst van alle mogelijke oorzaken van hielpijn is te lang om hier te vermelden. Al die varianten hebben echter wel een algemene oorzaak die eenvoudig te benoemen is: overbelasting. De voet is een ingewikkeld onderdeel van ons lichaam. Als u moeiteloos een stap zet, staat u er vanzelfsprekend niet bij stil dat er in uw voet tientallen botjes, pezen, spieren, zenuwen en andere lichaamsonderdelen precies moeten samenwerken om te voorkomen dat u valt of last krijgt van hielpijn. Overbelasting is funest voor de gezondheid van al die onderdelen. Het is dus zaak om overbelasting te vermijden, wilt u geen hielpijn krijgen.

Overbelasting en hielpijn

Nu u weet dat overbelasting en hielpijn hand in hand gaan, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u overbelasting kunt vermijden. Als u een beroep uitoefent waarbij u veel moet staan, loopt u een verhoogd risico op overbelasting en daardoor dus ook op hielpijn. Het is raadzaam meer te zitten terwijl u werkt, maar helaas is dat voor sommige beroepen erg lasting. Regelmatig een half uur gaan zitten als u in de bouw werkt, is bijna onmogelijk. Werkt u in een winkel, dan is zo nu en dan een pauze nemen al een stuk eenvoudiger. U zult zien dat de hielpijn minder intens van aard wordt wanneer u uw voeten regelmatig rust geeft.

Sporten en hielpijn

Hielpijn kan ook goed worden bestreden door regelmatig te sporten. Daarmee versterkt u uw voet; regelmatig bewegen komt de gezondheid van zowel uw spieren en pezen als uw botten ten goede. Dit advies kent echter een keerzijde: sporten kan namelijk ook juist een oorzaak van overbelasting zijn. U zult echt niet de eerste zijn die hielpijn wil bestrijden door te sporten en vervolgens last heeft van overbelasting aan de voet. Wanneer u sport, is het belangrijk dat u over goede techniek beschikt en luistert naar de signalen die uw lichaam geeft. Wanneer uw voet vermoeid voelt, moet u rusten.

Behandelingen

Zoals hierboven al kort werd vermeld, behandelt uw huisarts hielpijn met massages, fysiotherapie en rust. Het voordeel van deze behandelmethodes is dat de patiënt in veel gevallen van de hielpijn geneest. Het nadeel is dat het genezingsproces ontzettend lang kan duren. Bovendien trekt de pijn slechts langzaam weg naarmate de behandeling vordert.

Shockwavetherapie

Tegenwoordig heeft u keuze uit meer dan de reguliere huisartsbehandeling en alternatieve geneeswijzen. Shockwavetherapie is een relatief jonge behandelmethode die tot dusver indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd, zowel bij lichte gevallen van hielpijn als bij ernstige gevallen waarbij de patient al jaren last heeft van hielpijn. Shockwave therapie maakt gebruikt van schokgolven die de oorzaak direct aanpakken. Dankzij die unieke invalshoek is een shockwave behandeling efficiënter dan andere behandelmethodes. Bovendien is de behandeling zo goed als pijnloos.