Peesontsteking

Pezen zijn de staalkabels van ons lichaam. Ze houden onze botten en spieren met elkaar in verbinding en ze zorgen dat we onze ledematen kunnen bewegen. Zonder pezen zouden we als een marionet met doorgeknipte touwtjes zijn. Helaas kan alles aan het lichaam stukgaan. Botten breken, spieren verslappen en pezen kunnen ontstoken raken. Wat houdt een peesontsteking in? Hoe loopt u een peesontsteking op en hoe wordt zo’n ontsteking behandeld?

Naamgeving

De Latijnse naam voor een peesontsteking is tendinitis. ‘Tendin’ slaat op pees en het suffix –itis geeft aan dat het om een ontsteking gaat.

Basisprincipe

De oorzaak achter een peesontsteking is doorgaans tweeledig. Enerzijds is er bijna altijd sprake van continue overbelasting. Anderzijds is er een verkeerde beweging (bijvoorbeeld een te zwaar gewicht heffen) waardoor de pees ontstoken raakt. Die ene verkeerde beweging is een nekslag voor de al overbelaste pees.

Verschijningsvormen peesontsteking

Een peesontsteking kunt u in feite over het hele lichaam oplopen. Er bevinden zich in uw lichaam pezen in uw knieën, ellebogen, handen, voeten, nek, borst en op nog tientallen andere plaatsen. Er is echter een aantal pezen dat vaker ontstoken raakt dan andere pezen. Een ontsteking van de pees in de elleboog en de hand komen het vaakst voor. In de regel zijn dus vooral de ledematen waarbij ontstekingen aan de pees ontstaan. Ontstekingen van pezen die dieper in het lichaam liggen, zijn zeldzamer.

Voorbode

Als u wel eens tintelingen in uw spieren voelt, loopt u waarschijnlijk een peesontsteking op, mits u uw gedrag niet aanpast. Ook als u wel eens geen kracht in een lichaamsdeel hebt (bijvoorbeeld in uw hand), dan is de kans groot dat er een peesontsteking kan onstaan. Raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts, zodat de peesontsteking tijdig kan worden behandeld.

Oorzaken peesontsteking

Zoals net is beschreven, is de boosdoener zo goed als altijd overbelasting. Er zijn uitzonderingen, maar die zijn behoorlijk zeldzaam. Veel mensen hebben helemaal niet door dat ze hard op weg zijn naar een peesontsteking. Vooral kantoormedewerkers en mensen die veel moeten typen, lopen gevaar. Typen en klikken met de muis zijn namelijk behoorlijk inspannende bewegingen, maar niet veel mensen zijn zich hiervan bewust.

Incidentie

Een peesontsteking treedt het vaakst op bij wie zijn pezen intensief gebruikt. Sporters lopen voorop wat betreft de incidentie van peesontstekingen, maar muzikanten lopen ook een groot risico. Met name gitaristen en pianisten kunnen hun pezen een flinke opdonder geven. Wanneer zij niet de juiste speeltechnieken beheersen, kan een peesonsteking helaas snel onstaan. Ook bepaalde beroepen brengen verhoogde risico’s op een peesontsteking met zich mee. Dit zijn vaak beroepen met een hoge mate van handmatige arbeid. Ook hier geldt dat langdurige, lichte overbelasting tot een peesontsteking leidt.

Preventie

U vraagt zich wellicht af hoe u een peesontsteking kunt voorkomen. Dat is geen rare vraag, want een peesontsteking is een nare en pijnlijke aandoening die u maar beter bespaard kan blijven. De sleutel om overbelasting van een pees te voorkomen, is rust en training. Het is van uiterst belang dat u die twee factoren goed combineert. U doet er bijvoorbeeld goed aan veel te sporten. Wanneer u echter doorslaat en té veel sport, heeft het lichaam geen tijd om van elke sessie te herstellen en krijgt u geheid een peesontsteking. Andersom is het net zo. Als u nooit beweegt, zal uw pees niet ontstoken raken. Totdat u een keer wel eens fanatiek met een potje voetbal meedoet en daarmee uw pees zo’n opdonder geeft dat het verkeerd afloopt.

Behandeling van peesontsteking

Als u twijfelt of u een peesontsteking heeft opgelopen, is dat waarschijnlijk nog niet zo. Peesontstekingen zijn namelijk erg pijnlijk en gemakkelijk herkenbaar. Als uw arts heeft vastgesteld dat uw kwaal inderdaad een peesontsteking is, verwijst hij u waarschijnlijk door naar de fysiotherapeut.

Shockwavetherapie

Hoewel fysiotherapie u mettertijd van uw peesontsteking zal verlossen, is shockwavetherapie wellicht een interessantere keuze. Deze nieuwe therapie pakt de ontsteking direct aan, waardoor het herstel sneller verloopt. Loop eens binnen bij Cardo Healthcare of neem contact met ons op voor meer informatie.