Heupklachten

Symptomen bij heupklachten?

Rond het heupgewricht zit een complex netwerk van botten, pezen, spieren en honderden andere weefsels die er samen voor zorgen dat we dag in, dag uit goed kunnen bewegen. Wanneer deze structuren aangedaan zijn, kunnen er verschillende klachten aanwezig zijn. Een ontstekingsbeeld in de heup kan dus op diverse locaties optreden en zich uiten in diverse (pijn)klachten. Dit komt het meest voor aan de zijkant van de heup t.h.v. het heup bot. Dit wordt ook wel beschreven als het synoniem voor heupklachten het ”Greater Trochanteric Pain Syndrome” (GTPS).

Symptomen die vaak voorkomen zijn;

 • Een drukkende, zeurende pijn t.h.v. de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen
 • Afgenomen bewegelijkheid in de heup, gepaard aan de (langere) blessureperiode
 • Traplopen, springen en/of hardlopen zijn provocerend/onmogelijk om uit te voeren
 • Met het oog waarneembare zwelling en/of rode verkleuring op de huid
 • Op de pijnlijke zijde liggen (bijv. met slapen) kan erg pijnlijk en zelfs onmogelijk zijn.

Wat kan er aan de hand zijn bij pijn in de heup?

Pijn in de heup kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een slijmbeursontsteking of peesontsteking aan de Tractis Iliotibialis pees hebben een kenmerkend klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld één van de volgende problematieken achterhalen;

 • Slijmbeursontsteking
 • Snapping hip
 • Heup artrose
 • Peesontsteking van de grote peesplaat (Tractus Iliotibialis)
 • Peesontsteking van de aanhechting van de m. Piriformis
 • Peesontsteking van de aanhechting van een van de bil spieren

Hieronder zal in het kort worden beschreven wat eventuele oorzaken en symptomen van dit soort heupklachten kunnen zijn. Tot slot nemen we door wat de meest effectieve behandelmogelijkheden zijn.

Slijmbeursontsteking (bursitis trochanterica)

Uw heup is een ingewikkeld onderdeel van uw lichaam. Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen bewegen, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dienen. Wanneer de holtes in de heup ontstoken raken, is er sprake van een slijmbeursontsteking in de heup.

Snapping hip

De Tractus Iliotibialis pees loopt vanaf uw knie tot net boven uw heupgewricht. Wanneer u bijvoorbeeld gaat fietsen of traplopen veranderd de stand van de heup en de ligging van de Tractus Iliotibialis pees. De Tractus Iliotibialis pees moet dan langs de heupkop passeren. Omdat dit bot een beetje uitsteekt kan het gaan schuren langs elkaar. Om dit te voorkomen ligt er een slijmbeurs tussen. Soms is er ondanks dat er een slijmbeurs aanwezig is toch teveel wrijving tussen het bot en de Tractus Iliotibialis pees. Deze kan dan gaan ontsteken. Bij fiets en trap bewegingen volgt er dan een “klik” geluid. Hier komt de naam “snapping hip” vandaan.

Peesontsteking van de Tractus Iliotibialis pees

Dit beeld zien we ook terug in pijnklachten aan de zijkant van de heup. Het gaat soms ook samen met een “snapping hip” waarbij de pees schuurt langs de zijkant van het heup bot. De pijn treed vaak op bij belasten en herhaalde bewegingen zoals traplopen of fietsen. Dan treedt er frictie op aan de zijkant van de heup wat de klachten kan doen toenemen. De plek van de peesontsteking wordt soms ook warm en u kunt er dan slecht op liggen.

Peesontsteking van de aanhechting van de m. Piriformis en bilspieren

Aan de zijkant van de heup, op de heupkop, hechten nog een aantal pezen aan. Dit zijn de pezen die stabiliteit aan de heup geven en het mogelijk maken de heup te bewegen. Dit zijn o.a. de m. Piriformis, m. Gluteus Medius en m. m. Gluteus Minimus. Wanneer de stand van de heup niet helemaal in orde is of de heup chronisch overbelast wordt kunnen deze peesaanhechtingen gaan ontsteken. We spreken dan van een ontsteking aan één van de pezen van de heupspieren en heupstabilisatoren.