Slijmbeursontsteking Elleboog

Een slijmbeursontsteking is een aandoening die in opmars is: steeds meer Nederlanders krijgen er op den duur last van. Daarom loont het de moeite om wat basiskennis over deze aandoening te vergaren, zodat u zelf tijdig naar de huisarts kunt stappen wanneer u last krijgt. Dit artikel gaat over een specifieke slijmbeursontsteking: een slijmbeursontsteking elleboog. Hieronder leest u wat dat precies is, wat de symptomen van een slijmbeursontsteking elleboog zijn, wat de behandeling voor een slijmbeursontsteking elleboog is en hoe een slijmbeursontsteking elleboog doorgaans wordt behandeld.

Als een geoliede machine

Dat u uw elleboog kunt bewegen wanneer u wilt, klinkt als vanzelfsprekend. Toch is dat best bijzonder, want wie het menselijk lichaam in detail onderzoekt, ziet dat het heel special is dat de elleboog elke dag een topprestatie levert. In de elleboog lopen veel pezen, spieren en botten langs elkaar heen. Een beweging in de elleboog zou flink wat frictie moeten veroorzaken tussen al die onderdelen van uw lichaam, maar dat gebeurt niet. Dat komt door de slijmbeurs die daar zit. Deze met vocht gevulde holte fungeert als een soort smeermiddel, om te voorkomen dat botten, spieren en pezen elkaar beschadigen wanneer de elleboog beweegt. Er is sprake van een slijmbeursontsteking elleboog wanneer die slijmbeurs, of een gedeelte ervan, ontstoken raakt.

Symptomen slijmbeursontsteking elleboog

De symptomen van een slijmbeursontsteking  elleboog zijn vrij algemeen, maar de combinatie van symptomen vereenvoudigt de diagnose voor de huisarts. Een slijmbeursontsteking elleboog veroorzaakt een zwelling in de slijmbeurs in de elleboog. Die zwelling kan zo erg zijn dat deze zelfs van buiten met het blote oog te zien is. Rond de zwelling kan de huid rood uitslaan: dat is een symptoom dat op een ontsteking duidt. De elleboog doet voor de rest flink zeer. De pijn is het ergst wanneer de patiënt de elleboog helemaal buigt of strekt, doordat de ontsteking dan meer onder druk komt te staan.

Incidentie en oorzaak

Een slijmbeursontsteking elleboog treft voornamelijk mensen die hun elleboog veel onder druk zetten. Lopendeband werk is een oorzaak van een groot aantal nare aandoeningen, waartoe de slijmbeursontsteking in de elleboog ook behoort. Computerwerk leidt zoals bekend tot een muisarm, maar een slijmbeursontsteking kan ook het gevolg zijn van overmatig computergebruik. De aandoening komt dus het meest voor bij mensen die de hierboven genoemde activiteiten veel uitvoeren, maar in principe is het zo dat allerlei bewegingen en activiteiten tot overbelasting van de slijmbeurs in de elleboog kunnen leiden, en dus tot een slijmbeursontsteking.

Behandeling slijmbeursontsteking elleboog

De behandeling van een slijmbeursontsteking is tweeledig: enerzijds is de behandeling gericht op de genezing van de slijmbeurs, anderzijds is de behandeling gericht op vermindering van de pijn, zodat de patiënt zijn dagelijkse activiteiten kan hervatten. De genezing kan op gang worden gebracht door veel rust te houden. Ook fysiotherapie behoort tot de behandeling. De fysiotherapeut helpt de patiënt zijn arm te versterken, zodat de overbelasting de volgende keer dat de arm zwaar belast wordt niet meer voorkomt. De huisarts schrijft veelal pijnstillers voor om de patiënt te ontzien. Soms is het nodig om vocht af te tappen uit de slijmbeurs, zodat de zwelling wat afneemt en de patiënt de drukkende pijn als minder sterk ervaart.

Shockwave Therapie

Bovenstaande behandeling van een slijmbeursontsteking neemt helaas veel tijd in beslag. Dat is echter helemaal niet nodig wanneer u shockwave therapie volgt. De shockwave therapeut kan op korte termijn al een enorme verbetering in de gezondheid van uw elleboog bewerkstelligen. Shockwave therapie is niet duur, efficiënt en toegankelijk. Bovendien is de behandeling zo goed als pijnloos. Wilt u meer weten over deze hypermoderne behandelmethode? Neem dan gerust contact met ons op zodat u een afspraak kunt inplannen en wij uw eventuele vragen kunnen beantwoorden.