Mortons neuroom

Wat is een Mortons neuroom?

Morton’s neuroom is verdikking van de zenuw in de voet. Deze zenuw geeft gevoel in de voet. Deze gevoelszenuw loopt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes door. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen.

Voorbeelden van oorzaken van een Mortons neuroom?

Waarom er een verdikking precies ontstaat tussen deze tenen is onbekend, maar gedacht wordt aan steeds terugkerende kleine beschadigingen aan de zenuw. Een eventuele oorzaak van de aandoening is dat de zenuw even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Er zijn echter wel riscio factoren bekent bij een mortons neuroom namelijk:

  • (te) smalle schoenen
  • Sporten waarbij (te) smalle schoenen gebruikt worden
  • Vaker bij vrouwen
  • Belastende sporten voor de voeten
  • Afwijkingen in de voet.

Symptomen

Meeste mensen met een mortons neuroom ervaren pijnklachten. Zoals hierboven al genoemd is komt de klacht het vaakst voor tussen de 3e en de 4e teen. Naast de pijn treed er vaak ook een zenuwachtige pijn (brandend, elektrische, of een doof gevoel) rondom de 3e en de 4e teen.

Behandeling bij een Mortons neuroom?

Een behandeling voor mortons neuroom begint bij Cardo Healthcare met een intakegesprek en echografisch onderzoek. Na het intakegesprek en echografisch onderzoek zullen wij met u een behandelplan afspreken voor uw klachten. De echo laat de grootte van de zenuw verdikking zien.
Na het intakegesprek en echografisch onderzoek volgt er een anamnese en lichamelijk onderzoek.
Een klacht staat namelijk niet altijd op zich maar kan ook te maken hebben met andere factoren die uw klachten kunnen beïnvloeden. Het is daarom van belang om een grondige intake en onderzoek uit te voeren.