Peroneus tendinopathie

Wat is een Peroneus tendinopathie?

Een spier die vanuit de bovenkant van de kuit naar de buitenkant van de voet gaat, wordt ook wel de musculus Peroneus Brevis/Longus genoemd. Wanneer er iets mankeert aan deze spier voelt men dit vaak aan de buitenkant van de voet. De spier heeft een belangrijke functie in de stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen. Meestal geeft de Peroneus brevis de klachten in de voet. Wanneer er een overbelasting van de pees plaatsvindt kunnen we spreken over een tendinopathie.

Voorbeelden van oorzaken van de Peroneus tendinopathie?

Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen bij een Peroneus tendinopathie:

  • De stand van de voet (er kan te veel spanning op de pees komen)
  • Een trauma (bijvoorbeeld het verzwikken van de enkel)
  • Schoeisel
  • Instabiliteit in de enkel
  • Overbelasting

Symptomen die horen bij een m. Peroneus tendinopathie

De meeste klachten bij een Peroneus tendinopathie uiten zich aan de midden/buitenzijde van de voet. Dit kan vervolgens ook doorstralen naar de buitenkant van de enkel. Vaak ervaren mensen een zeurende en ook wel stekende pijn in de voet. Wanneer er inspanning plaatsvindt worden de klachten erger. Een voorbeeld is het staan op de tenen.

Behandeling bij een Peroneus tendinopathie

Een behandeling voor Peroneus tendinopathie begint bij Cardo Healthcare met een intakegesprek en echografisch onderzoek. Na het intakegesprek en echografisch onderzoek zullen wij met u een behandelplan opstellen voor uw klachten. De echo laat de mate zien van de zenuw verdikking.  Na het intakegesprek en echografisch onderzoek volgt er een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Een klacht staat namelijk niet altijd op zich maar kan ook te maken hebben met andere factoren die uw klachten kunnen beïnvloeden.