Slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking kan op allerlei plaatsen in uw lichaam voorkomen; slijmbeurzen komen namelijk op meerdere plekken in uw lichaam voor. Één van de delen van uw lichaam die door een slijmbeursontsteking kunnen worden getroffen, is de knie. Hieronder leest u meer over een slijmbeursontsteking knie. U leest wat de aandoening inhoudt, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe een slijmbeursontsteking knie effectief kan worden behandeld.

De aandoening slijmbeursontsteking knie onder de loep

U staat er wellicht nooit bij stil, maar dat u uw knie kunt bewegen wanneer u maar wilt, is best bijzonder. In de knie zitten allerlei kleine onderdelen, die bij goed functioneren de beweging van uw knie mogelijk maken. Bij een slijmbeursontsteking in de knie is er echter iets niet goed. De slijmbeurs in de knie is namelijk ontstoken geraakt. Dat doet goed zeer en belet de patiënt in zijn bewegingen.

Symptomen slijmbeursontsteking knie

Voor een huisarts is een slijmbeursontsteking knie niet bepaald een raadsel. De symptomen zijn helder en eenduidig, waardoor uw huisarts waarschijnlijk snel de juiste diagnose kan stellen. Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking knie is de pijn. Doordat de slijmbeurs ontstoken is geraakt en daardoor is gaan zwellen, doet bewegen flink pijn. Vooral wanneer u de knie helemaal probeert te buigen, kunt u voelen dat er iets mis is. De knie kan zelfs zichtbaar gezwollen zijn. Rond de zwelling isde huid vaak rood.

Oorzaak slijmbeursontsteking in de knie

Een slijmbeurs raakt niet zomaar ontstoken. Negen van de tien slijmbeursontstekingen zijn het gevolg van overbelasting. Die overbelasting is altijd chronisch van aard. U loopt dus niet zomaar een slijmbeursontsteking in uw knie op wanneer u bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd ongelukkig op uw been stapt en uw knie verdraait. Mensen die veel moeten hurken om vervolgens weer te gaan staan, lopen een danig verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de knie. Denk bijvoorbeeld eens aan magazijnmedewerkers of vakkenvullers. Zij moeten de hele dag door bukken en weer staan. Dat is belastend voor de knie. Vaak zijn zij de eersten die zich bij de huisarts melden vanwege pijn in hun knieën. Ook hardlopers lopen een verhoogd risico. Hoewel hardlopen gezond is voor het hart, zijn de gewrichten lang niet zo blij met de zware belasting die ze te verduren krijgen tijdens een rondje hardlopen.

Preventie slijmbeursontsteking knie

Als u liever helemaal niets te maken wil hebben met een slijmbeursontsteking knie, moet u voorzichtig omgaan met uw gewrichten. Dat kunt u doen door genoeg rustmomenten in te plannen. Probeer elke dag een bezigheid in te plannen waarbij uw knieën volledig kunnen rusten, zoals lezen. Het is niet verstandig om uit gezondheidsoverwegingen uw knie zo min mogelijk proberen te gebruiken: uw lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen.

Behandelmethode van de slijmbeurs

Mocht het toch verkeerd gaan, dan kunt u het beste meteen naar de huisarts gaan. Zolang de slijmbeursontsteking knie nog acuut is, zal hij adviseren om zo veel mogelijk rust te nemen. Rust is één van de meest effectieve behandelmethodes, maar duurt helaas wel lang. Daarnaast geneest rust, maar neemt het de pijn niet weg. Uw huisarts kan met een injectie een deel van het vocht uit de zwelling wegnemen, om de drukkende pijn te verminderen. Mocht dat niet genoeg hulp bieden, dan kan uw huisarts u ook nog pijnstillers voorschrijven. Ook kan hij u doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Die laat u waarschijnlijk oefeningen doen om uw knie weer op kracht te krijgen en het herstel te versnellen.

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een zeer recentelijk ontwikkelde methode die ondanks haar korte bestaan al veel mensen heeft kunnen helpen. Shockwavetherapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking direct de kop in te drukken. Dat klinkt pijnlijk, maar de therapie is zo goed als pijnloos. Voor aandoeningen als een slijmbeursontsteking aan de knie is shockwavetherapie een goede en effectieve behandelmethode. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.