Rugpijn

Symptomen bij rugpijn

Rugpijn is een veel voorkomende klacht. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft er wel eens last van. Vaak wordt de precieze oorzaak van het ongemak niet gevonden en worden de symptomen van rugpijn met pijnstillers behandeld. Veel voorkomende oorzaken van rugpijn zijn spierspanning in de nek en spit. Raadpleeg uw fysiotherapeut om de precieze oorzaak vast te stellen.

Rugpijn kan voorkomen in de lage, midden, en boven rug. Wanneer u zich meldt bij de fysiotherapeut voor rugpijn zal deze altijd een uitgebreid vraaggesprek starten in combinatie met een fysiotherapeutisch onderzoek. Wanneer alle symptomen duidelijk zijn kan er een diagnose worden gesteld. Wanneer er een vermoeden is op specifieke rugpijn of onderliggende neurogene componenten zal een traject anders verlopen dan wanneer er geen directe aanwijsbare oorzaak-gevolg rugpijn (A-specifieke pijn) aanwezig is. A-specifieke rugpijn is doorgaans goed behandelbaar met onze combinatie van shockwavetherapie en fysiotherapie. De effecten zijn in veel gevallen direct merkbaar. Wanneer er sprake is van een andere specifieke oorzaak zal er worden gekeken naar een ander behandelplan.

Oorzaken van rugpijn

Vaak is er bij rugpijn sprake van een gecombineerde en complexe problematiek. Pijn in de rug kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en oorzaak kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een gewone gespannen rug of een zenuwbeknelling in de rug hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld één van de volgende problematieken achterhalen;

  • A-specifieke rugpijn (Lumbago)
  • Rugpijn door spierspanning
  • Rugpijn door triggerpoints
  • Chronische afwijkingen in de rug
  • Slijtage

Andere oorzaken;

  • Hernia
  • Spit
  • Verschoven wervels (Spondylolisthesis)
  • Blokkeringen van rib en wervel gewrichten

A-specfieke rugpijn of “Lumbago”

Bij a-specifieke rugpijn is onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Vaak zorgen een verkeerde houding en/of verkeerde bewegingen voor de lage rugpijn. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat je een verkeerde manier van bewegen hebt, waardoor je je rug verkeerd belast. Denk bijvoorbeeld maar aan verkeerd tillen: vanuit je rug, in plaats vanuit je benen. Ook als je mentaal niet lekker in je vel zit – bijvoorbeeld door stress -, kan dit lijden tot een te hoge spierspanning en rugpijn.

Rugpijn door spierspanning

Alle bovengenoemde oorzaken kunnen aanleiding zijn tot een verhoogde spierspanning in de lage, midden of boven rug. Spierspanning in de rug kan ook ontstaan of in stand worden gehouden door zogenoemde “triggerpoints”. Triggerpoints zijn plekjes in de spier waar de spiervezels zijn samengetrokken en niet meer los willen laten. Deze worden ook wel “spierknopen” genoemd. De triggerpoint zorgt er op hun beurt weer voor dat de spier in zijn geheel niet los wil laten. Op die manier blijven spierspanningsklachten in stand.

Behandeling van rugpijn met shockwavetherapie

Shockwavetherapie kan helpen de spieren in de rug te ontspannen. Wanneer de shockwave gebruikt wordt voor triggerpoint behandeling in de rug zullen de samen getrokken spiervezels daarop reageren en vaak direct los laten.  Hierdoor ontstaat vaak direct na de behandeling een meer ontspannen gevoel. Dit geeft de therapeut dan ook de mogelijkheid om andere facetten die van invloed zijn op de spierspanning goed los te maken. Shockwavetherapie heeft dus een directe invloed op rugpijn, lage rugpijn en triggerpoints.

Behandeling van rugpijn met fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan je leren hoe je het beste kunt zitten, staan en bewegen op een manier die het beste is voor je rug. Ook kunnen ze je oefeningen geven die je rugspieren versterken. Verschillende studies tonen aan dat het verbeteren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op de lange termijn rugpijn vermindert. Een traject met shockwavetherapie voor rugpijn zal dan ook altijd worden aangevuld met fysiotherapie. Zo kunnen de rugpijn klachten in de toekomst ook onder controle blijven.