Hielspoor behandelen

Wie weet heeft u ooit gehoord dat iemand in uw directe omgeving last had van hielspoor. Hielspoor behandelen is lastig door de overvloed aan mogelijkheden. Maar wat is hielspoor precies en waarom is hielspoor behandelen zo belangrijk? Hieronder leest u meer over hielspoor behandelen, wat hielspoor precies is en hoe u het kunt oplopen en, heel belangrijk, kan voorkomen.

Verkalking

Hielspoor is een aandoening aan de voet waarbij de aanhechting tussen de fascie en het hielbeen verkalkt is geraakt. De fascie is bindweefsel van een heel bijzonder kaliber dat om spieren en botten heen ligt en stevigheid biedt. Wanneer de fascie verkalkt raakt, kan uw hiel in zijn beweeglijkheid worden beperkt. De hielspoor behandelen is dan de enige optie om uw oude flexibiliteit weer terug te winnen en om van de pijn af te komen.

Hielspoor behandelen altijd pijnlijk?

Een verkalking van een flexibel stukje bindweefsel klinkt u misschien niet heel pijnlijk in de oren. Dat is niet zo vreemd, want lang niet alle mensen met hielspoor hebben er last van. Hielspoor behandelen is in slechts 70% van de gevallen nodig. De rest van de gevallen is dus zo onschuldig van behandelen niet nodig is.

Soortgelijke pijn bij hielspoor behandelen

Hielspoor wordt nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd als een peesontsteking. Dat is vervelend, want beide aandoeningen vragen om een andere behandelmethode. Het is belangrijk dat artsen goed onderscheid kunnen maken tussen hielspoor en een hielpeesontsteking. Hielspoor behandelen heeft alleen zin als u daadwerkelijk hielspoor heeft; aan de behandeling van een peesontsteking heeft u immers ook helemaal niets als u geen peesontsteking heeft. Een röntgenfoto levert bij twijfel vrijwel altijd een duidelijke conclusie op.

Hielpijn en hielspoor behandelen: niet hetzelfde

Een hielpeesontsteking en hielspoor zijn allebei vormen van hielpijn. Lang niet alle patiënten met hielpijn hebben last van een peesontsteking of hielspoor; de oorzaak van de pijn kan ook iets heel anders zijn. Hielspoor behandelen is een stuk eenvoudiger dan hielpijn behandelen, aangezien hielpijn niet heel specifiek is.

Oorzaken

Zoals bijna alle aandoeningen aan pezen is ook hielspoor te wijten aan overbelasting of stress. Hielspoor behandelen is dus ook gericht op rust. De oorzaken van hielspoor zijn heel verschillend, waardoor hielspoor behandelen voor uw arts allesbehalve een zeldzame aangelegenheid is. Zo kan de hiel overbelast raken door bergwandelen, sporten, overgewicht, het dragen van slechte schoenen, het ontbreken van fatsoenlijke demping in de schoen, een afwijking aan de kuitspier, een afknelling van de zenuw die langs de hiel loopt, te veel en te lang staan en aandoeningen als hielkussenatrofie. Dat is een afwijking aan de voetzool, waardoor deze te weinig steun biedt aan de voet.

Symptomen

Het hoofdsymptoom van hielspoor is pijn in de voet. De pijn wordt doorgaans op bepaalde momenten van de dag intenser, zoals bij het opstaan of wanneer u lang moet staan. Ook lopen doet pijn, maar de pijn ebt doorgaans weg na een paar minuten lopen. Er is geen specifiek pijnpunt in de hiel aan te wijzen; de gehele hiel voelt beurs en pijnlijk aan en de pijn straalt uit naar de hele voet.

Hielspoor behandelen

Een arts kan uw hielspoor behandelen, maar doordat er zoveel oorzaken zijn, kan het voor de arts moeilijk zijn om precies te zeggen waar het aan scheelt. Als u er tijdig bij bent, kunt u steunzolen en betere schoenen aanschaffen om de pijn te verlichten. Hielspoor behandelen is een stuk gemakkelijker wanneer u daarnaast let op uw gezondheid, gewicht en de mate waarin u beweegt. Hielspoor behandelen met fysiotherapie is ook mogelijk.

Voorkomen is beter dan genezen

Overbelastingsaandoeningen zijn doorgaans erg vervelend van aard en zorgen voor een lang genezingsproces. Hielspoor behandelen is niet onmogelijk, maar het is natuurlijk fijner wanneer u de aandoening helemaal kan voorkomen. Dat kunt u doen door goed te luisteren naar uw lichaam en bij twijfel gelijk naar de huisarts te gaan. In een vroeg stadium opkomende hielspoor behandelen is dé manier om veel pijn en ergernis te voorkomen.

Shockwave

Uw huisarts kan ook shockwavetherapie aanbevelen. Dat is een relatief nieuwe technologie die tot nu toe indrukwekkende resultaten oplevert bij veel pees- en aanhechtingsaandoeningen. Hielspoor behandelen met shockwavetherapie is effectief en eenvoudig. Neem nu contact op met Cardo Healthcare voor meer informatie.