Slijmbeursontsteking Bovenarm

Soepele samenwerking

Voordat u meer over de slijmbeursontsteking bovenarm gaat lezen, is het belangrijk dat u weet wat een slijmbeurs precies is. Een slijmbeurs is een holte die gevuld is met vocht en tussen de spieren, pezen en botten in uw lichaam ligt. Wanneer u een beweging maakt, voorkomt de slijmbeurs dat uw lichaam beschadigd raakt door als een soort smeermiddel te werken. Zonder slijmbeurs zou elke beweging stroef aanvoelen en zelfs pijnlijk kunnen zijn.

Slijmbeursontsteking Bovenarm

De naam van een slijmbeursontsteking bovenarm geeft goed aan wat er aan de hand is. Er is sprake van een slijmbeursontsteking bovenarm wanneer de slijmbeurs in uw bovenarm of een deel ervan ontstoken raakt. Dat kan allerlei oorzaken hebben.

Oorzaken van een Slijmbeursontsteking

Aandoeningen als een slijmbeursontsteking bovenarm worden bijna altijd veroorzaakt door overbelasting. Sommige aandoeningen, zoals een blessure, zijn juist het gevolg van een plotselinge verkeerde beweging. Een slijmbeursontsteking bovenarm ontstaat door het lange tijd maken van een verkeerde beweging. Lopendeband werk is daar een goed voorbeeld van. De individuele bewegingen van een lopende bandwerker zijn niet bepaald zwaar, maar elke bewegingen doet een groot beroep op de slijmbeurs. Wanneer iemand veertig uur per week zijn slijmbeurs op die manier prikkelt, gaat het op den duur fout.

Symptomen slijmbeursontsteking Bovenarm

Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking is pijn in het gewricht dat getroffen is door de ontsteking aan het slijmbeurs, in dit geval dus de bovenarm. De pijn kan vooral ’s ochtends, net na het ontwaken, behoorlijk vervelend zijn. Zodra de patiënt eenmaal zijn dagelijkse bezigheden heeft opgestart, ebt de pijn een beetje weg. Een ander symptoom is een zwelling in de bovenarm, op de plaats waar de ontstoken slijmbeurs zich in de arm bevindt. De zwelling kan zo erg zijn dat die zeer duidelijk met het blote oog te zien is. De huid kan rood uitslaan rondom het gebied van de ontsteking. Wie zijn arm helemaal strekt of buigt, voelt de pijn het meest, doordat de zwelling dan onder druk wordt gezet.

Behandeling van de slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking bovenarm wordt doorgaans met een tweeledige aanpak behandeld. Enerzijds probeert uw huisarts de pijn te verlichten, zodat u zonder al te veel pijn de dag doorkomt. Anderzijds wil hij uw herstel bespoedigen. Pijnverlichting wordt gedaan door pijnstillers te slikken. Helaas werkt dat niet altijd even goed. Uw huisarts kan ook een naald in uw slijmbeurs steken en vocht aftappen, zodat de zwelling wat afneemt. Die procedure is zeer onaangenaam. De genezing komt tot stand door heel veel rust te houden. Voor mensen die voor hun werk van hun bovenarm afhankelijk zijn, geldt dat ze hun werkzaamheden tijdelijk moeten staken. Soms moeten zij zelfs ander werk zoeken doordat hun huidige werk te veel risico op een nieuwe slijmbeursontsteking met zich meebrengt. De patiënt volgt vaak ook fysiotherapie om de arm sterker, taaier en soepeler te maken.

Shockwave therapie

Een gloednieuwe behandelmethode is shockwave therapie. Deze behandeling maakt gebruik van trillingen om de ontsteking aan te pakken. De techniek erachter is ingewikkeld, maar de behandeling zelf is pijnloos, betaalbaar en effectief. Wilt u meer weten over shockwave therapie? Neem dan contact met ons op zodat wij u te woord kunnen staan.