Schouderklachten

Hoe herken ik schouderklachten?

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht als u uw bovenarm beweegt en soms ook als u hem stil houdt. De pijn kan een stekende pijn maar ook een zeurende pijn zijn. Soms straalt de pijn vanuit de schouder uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers. Door de schouderpijn kunt u uw arm vaak niet goed bewegen, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of het kammen van uw haar. De pijnklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en werk belemmeren. Ook ’s nachts kan de pijn in de schouder heel hinderlijk zijn.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de schouderklachten door overbelasting van uw schouder. Vooral lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De schouderklachten hebben ook vaak te maken met spanningen thuis of op het werk. Verder komen nekklachten of nekpijn regelmatig samen voor met schouderklachten. De precieze oorzaak van het ontstaan van de schouderklachten blijft vaak onduidelijk.

Bij onvoldoende ruimte onder het schouderdak, raakt de eronder lopende pees ingeklemd tussen dit schouderdak en de schouderkop. Dit geeft irritatie en kan leiden tot zwelling van de pees en of slijmbeurs, met als gevolg een peesontsteking en of slijmbeursontsteking. Dit wordt ook wel het subacromiaal impingement syndroom of inklemmingssyndroom van de schouder genoemd. Schouderklachten zijn moeilijk te lokaliseren. Anatomisch gezien is de schouder een kwetsbaar gebied. Dit komt door de vrije bewegingsmogelijkheden en de ondiepe kom van de schouder. Hierdoor kan de schouder vrij gemakkelijk uit de kom schieten. Door deze ruime bewegingsmogelijkheden kunnen snel schouderklachten ontstaan. Spieren en pezen lopen dicht bij elkaar en hebben als de arm is opgetild weinig ruimte om te bewegen. Als een pees door overbelasting wat is opgezet, zal deze vrij snel in de knel komen te zitten. Ook een geïrriteerde slijmbeurs kan in de schouder hinderlijk zijn.

Wat kan er aan de hand zijn bij schouderpijn?

Schouderpijn kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals slijmbeursontsteking of een frozen shoulder hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld één van de volgende oorzaken achterhalen;

 • Slijmbeursontsteking
 • Peesontsteking
 • Inklemming van een pees tussen de schouder
 • Spierspanning
 • Gewrichtskapsel ontsteking
 • Frozen shoulder
 • Artrose

Slijmbeursontsteking in de schouder

Veel slijmbeursontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Wanneer er sprake is van een slijmbeurs ontsteking straalt de pijn vaak uit langs de de zijkant van uw bovenarm.

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking in de schouder kan worden veroorzaakt door een verkeerde beweging of een overbelasting door bijvoorbeeld veel herhaalde bewegingen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging naar voren.

Inklemming van een pees

Inklemming van een pees in de schouder ontstaat vaan door een verkeerde stand van het gewricht. Wanneer dit langdurig plaatsvindt kan de pees gaan ontsteken of er kan er zich zelfs kalk in vormen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten.

Spierspanning in de nek en rug

Het zijn de directe gevolgen van een gespannen lichaam. Vanwege deze oorzaak kan sporten ook van grote invloed zijn op deze klachten. Wanneer je op een goede manier sport kan het de spieren en gewrichten soepeler maken en zullen de klachten waarschijnlijk afnemen. Wanneer je echter te intensief en teveel sport geeft dit extra stress op de spieren en zal de verkramping alleen maar toenemen. Door het toenemen van deze verkramping zullen vervolgens ook de klachten weer toenemen. Zo kan dit schouderklachten zoals een slijmbeursontsteking of peesontsteking tot gevolg hebben.

Gewrichtskapselontsteking

Veel herhaalde bewegingen en overbelasting van de schouder kunnen leiden tot ontsteking aan het gewrichtskapsel. Daarbij kan de slijmbeurs op den duur ook een rol spelen. Wanneer de slijmbeurs bijvoorbeeld wat vocht gaat lekken kan het gewrichtskapsel gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk uitlopen op een frozen shoulder.

Frozen shoulder

Een Frozen shoulder is veelal een langdurig traject waarbij de pijn op den duur vervangen wordt door stijfheid. Wanneer er een vermoeden op een Frozen shoulder is dan is het raadzaam zo snel mogelijk een afspraak te maken bij Cardo Healthcare. Hoe eerder een Frozen shoulder behandeld kan worden hoe beter de prognose is.

Artrose

Bij artrose is er sprake van een verslechterde kwaliteit van het kraakbeen. De symptomen van schouder artrose komen vaak langzaam opzetten zonder dat u er erg in heeft. Wanneer de pijn rondom het gehele gewricht zit en u het gevoel heeft dat de pijnklachten juist in de ochtend het ergst zijn is het raadzaam uw fysiotherapeut te raadplegen. Uw fysiotherapeut kan uw schouderpijn dan diagnosticeren en bij het vermoeden op artrose in de schouder een foto aanvragen bij de huisarts.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij scheenbeen pijn

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij pijn aan het scheenbeen te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw scheenbeen. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel!

Tijdens de 1e afspraak

 • Intake gesprek
 • Echografie van het scheenbeen
 • Behandelplan
 • 1e behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie

Vervolg afspraak

 • Tijdens de vervolg afspraak
 • Evaluatie van uw klachten en herstel
 • Behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

 • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn wel te vermijden.
 • Massage van de nek kan soms verlichting geven bij schouderpijn.
 • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
 • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Als u te lang wacht met het bewegen van uw schouder, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
 • Bewegen met schouderpijn blijft belangrijk maar wissel het dan wel af. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
 • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Shockwavetherapie bij schouderpijn?

Bij de eerste afspraak vindt er een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw schouderklachten goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan schouderklachten besproken.
Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten.
Daarna wordt beslist wat het vervolg traject zal zijn.