Carpaal tunnel Syndroom

Wat is een carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (ook wel CTS genoemd) is een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm via de pols (door de carpale tunnel) naar de hand en vingers. De ruimte in de pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen bewegen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel oploopt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze erg gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken.

Hoe ontstaat een carpaal tunnel syndroom

Bij een carpaal tunnel syndroom is er sprake van een verhoogde druk op de zenuwbanen aan de onderzijde van de pols. Deze druk wordt veroorzaakt doordat de ruimte te krap is. Één van de zenuwen die door de carpale tunnel lopen is de “nervus Medianus”. Wanneer deze zenuw in de verdrukking komt tussen het bovenliggende ligament en de botjes van de pols gaat deze pijn doen. De drukverhoging in de carpale tunnel kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan een peesontsteking zijn, maar ook irritatie van het glijmechanisme waarmee de pees door de peesschede heen en weer beweegt. De pijn in de carpale tunnel kan uitstralen richting de vingers en u kunt daarbij ook tintelingen of een dof gevoel in de vingertoppen ervaren. Ook kun je last van het carpaal tunnel syndroom (CTS) krijgen als je veel vocht vasthoudt en de banden van het polsgewricht zwakker worden. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Voorbeelden zijn een zwangerschap, een traag werkende schildklier of diabetes en overgewicht. Een carpaal tunnel syndroom komt het vaakst voor bij vrouwen.

Symptomen van een Carpaal tunnel syndroom

Doordat de middelste polszenuw onder druk staat bij een carpaal tunnel syndroom kunnen de volgende symptomen optreden;

  • Tintelingen, pijn of verminderd gevoel in de hand en vingers. Dit is vooral bij de duim en drie middelste vingers.
  • Slapende vingers of een slapende hand
  • Verminderd gevoel in de hand en/of vingers
  • Afname van kracht van de hand en vingers met als gevolg dat u iets kan laten vallen.

’s Nachts kunnen de klachten erger zijn en dit kan het slapen verslechteren. Wanneer u de hand of pols veel gebruikt kunnen eveneens de klachten aanzienlijk toenemen. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, fietsen of lezen.

Wat is er aan te doen?

Rust nemen is vaak al voldoende om de klachten te verlichten of zelfs op termijn te verhelpen. Wanneer na een paar weken de klachten blijven bestaan en u naar de huisarts gaat, wordt er vaak een injectie met cortico- steroïden overwogen. Dit is een ontstekingsremmer. Dit is niet altijd wenselijk , omdat de ingespoten steroïden de sterkte van de pezen die in de tunnel lopen kunnen laten afnemen. Naast een injectie kan fysiotherapie en een operatie worden overwogen.

Effecten van shockwave therapie op carpaal tunnel syndroom

Shockwavetherapie voor carpaal tunnel syndroom wordt bij Cardo Healthcare altijd vooraf gegaan met een echografie van het probleemgebied. In het geval van vermoeden op een carpaal tunnel syndroom zal er na een fysiotherapeutisch onderzoek d.m.v. echografie in kaart worden gebracht wat de oorzaak is voor de drukverhoging in de carpale tunnel.

Shockwavetherapie zorgt voor een verhoogde celstofwisseling en verbetert de doorbloeding in het probleemgebied. Met shockwavetherapie wordt de oorzaak aangepakt van de drukverhoging. Door het verminderen van de interne druk in de carpale tunnel neemt ook de druk op de middelste polszenuw af en zullen de symptomen vaak voldoende afnemen om uw dagelijkse handelingen weer op te kunnen pakken. Op termijn zullen de klachten in de meeste gevallen in zijn geheel kunnen verdwijnen.

Fysiotherapie bij Carpaal tunnel syndroom

De fysiotherapeut kan als behandeling een frictie massage geven. Frictie massage is een zeer stevige massage dwars op de richting waarin de pezen lopen. Het kan dan ook pijnlijk zijn. De werking is voor een deel om de bloedsomloop te stimuleren. Pezen hebben namelijk een slechte doorbloeding en dat maakt de genezing langzamer. Door de hardheid van de massage worden zwakke en ontstoken weefsels afgebroken, en herstellen daarna weer op een gezonde manier.

Als de pees is genezen, wordt er een schema gemaakt met verschillende krachttrainingen.
De hele arm zal worden getraind en er zal worden begonnen met bewegingen van de vingers en de hand. Daarna kunnen ook de elleboog en de schouder worden meegenomen.
Ook kan de fysiotherapeut oefeningen doen ter bevordering van de mobiliteit. Dit zijn vooral rekoefeningen van de hand.
Het doel is om de hele arm weer pijnloos te kunnen bewegen en de eigen kracht en mobiliteit weer terug te krijgen.