Onderbeen pijn

Symptomen bij onderbeen pijn?

Pijnklachten aan het onderbeen zijn vaak gerelateerd aan bewegen van de voet. Het komt dan ook vaak samen voor. De achillespees loopt bijvoorbeeld vanaf de kuitspier naar de hiel, waardoor dit onder de noemer “onderbeenklachten” geschaald kan worden. Staan, lopen of autorijden waarbij het onderbeen wordt belast kunnen de klachten soms verergeren. De pijn in het onderbeen kan uitstralen naar de tenen, het hielbeen, richting de kuit of zelfs de heup. Dit zegt dan vaak iets over het soort aandoening dat onderliggend is aan de voet en onderbeen pijn. De pijnklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en uw sport of werk flink in de weg zitten.

 • Opstart problemen (eerste paar stappen pijnlijk)
 • Pijn verergert na belasting (lange dagen staan)
 • Pijn onder de voet of achterop de voet
 • Schokbelasting wekt de herkenbare pijn op
 • Aanzetten bij bijvoorbeeld hardlopen en opgang komen kunnen provoceren

Hoe ontstaat voet en onderbeen pijn?

Pijn in het onderbeen kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Onderbeen pijn hangen samen met verschillende voetklachten. Soms komen de pijnklachten door een overbelasting of een verkeerde stand of beperking in bewegen van uw voet. Ook kan beenlengteverschil de oorzaak zijn. Lang dezelfde bewegingen maken zoals bij hardlopen, of juist een explosie kracht leveren bij aanzetten voor een korte sprint kunnen irritatie en ontsteking aan het onderbeen of de voet veroorzaken. Ook kunnen voet of onderbeenklachten ontstaan als u een beroep uitoefent waarbij u veel moet staan of lopen. Verder komen onderbeenklachten regelmatig samen voor met een standsafwijking of beperking van de voet. De precieze oorzaak van het ontstaan van de voet of onderbeen pijn is door uw fysiotherapeut vaak goed te achterhalen en te behandelen.

Wat kan er aan de hand zijn bij onderbeenpijn?

Pijn in het onderbeen kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en oorzaak kan achterhalen. Aandoeningen zoals een achillespees ontsteking of slijmbeursontsteking hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld één van de volgende problematieken achterhalen;

 • Achillespeesontsteking
 • Achillespeesaanhechtingontsteking
 • Hielspoor
 • Peesplaatontsteking (fasciîtis plantaris)
 • Mortonse neuroom
 • Slijmbeursontsteking
 • Artrose in de enkel, middenvoetsbeentjes of tenen

Andere oorzaken van voet pijn;

 • Botbreuk
 • Peesontsteking aan één van de andere pezen
 • kneuzing van de voet
 • bacteriële infectie
 • Ledderhose

Achillespeesontsteking

Het start vaak met lichte pijnklachten in de achillespees die na enkele uren weer verdwijnen. U kunt ook pijn of een erge vorm van stijfheid ervaren bij het opstaan. Pijn of irritatie bij het lopen ( zowel bij gewoon wandelen als bij hardlopen). Het is ook mogelijk dat uw achillespees wat dikker of gezwollen aanvoelt. Wanneer u de belasting niet aanpast kunnen de klachten langzaam erger worden. Als uw achillespees gescheurd is kunt u eigenlijk niets meer door de hevige pijn die optreedt en lopen is dan ook niet meer mogelijk. U dient direct contact op te nemen met een specialist. Hoe langer de achillespees ontstoken is, hoe langer de behandeling vaak duurt. Neem daarom op tijd contact op met uw fysiotherapeut.

Achillespeesaanhechtingontsteking

Een ontsteking bij de aanhechting van de achillespees wordt vaak veroorzaakt door wrijving van bepaald schoeisel laag op de hiel. De vezels van de achillespees raken dan geîrriteerd en kunnen gaan ontsteken. Als er niks wordt gedaan aan de wrijving kan er zich ook kalk vormen op de aanhechting. Over het algemeen is dit goed behandelbaar met shockwavetherapie zolang het nog niet aangegroeid zit aan het hielbeen. Is dit wel het geval dan krijgt het de naam “Hachlundse Exostose” en nemen de therapiekansen sterk af. Het is dan ook belangrijk dat als u pijnklachten laag op de hiel ervaart u zo snel mogelijk een afspraak maakt bij Cardo Healthcare.

Hielspoor

De klachten die vaak samen gaan bij hielspoor zijn een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of pijn bij te lang staan. Hielspoor is vaak ontzettend vervelend omdat het u beperkt in uw dagelijkse bezigheden. U wordt geconfronteerd met een constante pijn die steeds erger wordt. Vaak is het zo dat mensen ook in rust pijn blijven houden. Hielspoor kenmerkt zich door een stukje kalkaanzetting aan het hielbeen. Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat de behandeling langer gaat duren.

Peesplaatontsteking (Fasciîtis Plantaris)

Onder de zool van de voet is een peesplaat gevestigd. Deze peesplaat noemen we de fascia plantaris. Deze peesplaat loopt vanaf het hielbot tot aan het begin van de tenen. De functie van deze Fascia Plantaris is het ondersteunen van de voet. Wanneer er dus een Fasciitis Plantaris aanwezig is kunnen we spreken van een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Klinisch zijn de klachten vaak hetzelfde als bij een hielspoor. Een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of pijn bij te lang staan.

Mortonse Neuroom

Morton’s neuroom is een verdikking van de zenuw in de voet. Deze zenuw geeft gevoel in de voet. Deze gevoelszenuw loopt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes door. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen. Naast de pijn treed er vaak ook een uitstraling op richting de tenen en/of een zenuwachtige pijn (brandend, elektrische, of een doof gevoel) rondom de 3e en de 4e teen.

Slijmbeursontsteking

In de voet en in het onderbeen bevinden zich een hoop slijmbeurzen. Deze kunnen ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking in de voet kenmerkt zich doordat er zich een “bobbel” vormt die soms ook warm voelt en rood wordt. De bobbel is vaak indrukbaar en pijnlijk. De meest voorkomende locatie in de voet voor een slijmbeursontsteking is onder de Achillespees (achterop de hiel). De hiel wordt dan dik en rood en het dragen van schoenen is vaak pijnlijk.