Voetpijn

De voet is een heel ingewikkeld onderdeel van ons lichaam en bevat wel 33 gewrichten en 26 beentjes, die allemaal omhuld zijn met een netwerk van pezen en spieren. Het is dus niet heel verwonderlijk dat er af en toe wat aan een voet mankeert. Wanneer voetpijn de dagelijkse gang van zaken wordt, is er waarschijnlijk iets mis met uw voet. Hieronder leest u wat de oorzaken van voetpijn kunnen zijn en wat u aan uw voetpijn kunt doen.

Hielspoor

Voetpijn is doorgaans het gevolg van overbelasting. Vanzelfsprekend bestaan er ook andere oorzaken van voetpijn, maar het grootste gedeelte van de voetaandoeningen wordt door overbelasting veroorzaakt. Overbelasting kent allerlei oorzaken; overpronatie is één van de bekendere en beruchtere. Wanneer uw voet overproneert, wil dat zeggen dat de boog van uw voetzool te plat is. Bogen zijn sterke structuren die veel kracht kunnen dragen. Ook uw voet kan dankzij de gebogen voetzool uw lichaamsgewicht dragen. Wanneer uw voet overproneert, raakt die overbelast, wat leidt tot hielspoor, die u flink wat voetpijn kan bezorgen.

Achillespeesontsteking

Een andere veelvoorkomende oorzaak van voetpijn is een achillespeesontsteking. De achillespees is de dikke kabel die u door uw hiel kunt zien lopen. Een achillespeesontsteking komt veel voor bij sporten waarbij voeten overproneren. De combinatie van een slecht functionerende voet en de zware belasting die bijvoorbeeld bij hardlopen en hockeyen voorkomt, is funest voor uw achillespees. Een achillespeesontsteking is niet niks. Wie de aanvankelijke voetpijn negeert, mag erop rekenen dat hij zeer snel een blessure oploopt.

Metatarsalgie

Metatarsalgie is de medische naam van pijn in de bal van de voet. Dit is een aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Die ongelijke incidentie tussen man en vrouw laat zich gemakkelijk verklaren door het type schoeisel dat vrouwen graag dragen. Hakken zijn mooi, maar de voet wordt op een bijzonder onnatuurlijke manier belast wanneer u hakken draagt. Het grootste deel van het lichaamsgewicht komt op de bal van de voet te rusten en dat veroorzaakt voetpijn. Overmatige eeltvorming is een ander symptoom van metatarsalgie. Er zijn speciale steunzolen verkrijgbaar die de bal van de voet ontlasten en het risico op voetpijn dus verminderen.

Hallux Abducto Valgus

De naam van deze aandoening is tamelijk misleidend, want hallux abducto valgus betekent niets meer dan dat u een grote teenknobbel heeft. Dat is echter niet natuurlijk. Sterker nog, een grote teenknobbel kan uiteindelijk leiden tot voetpijn. Deze aandoening wordt veroorzaakt door slecht passend schoeisel en overpronatie. Wanneer u last krijgt van voetpijn en u constateert dat uw grote teen naar binnen wijst, is het verstandig om een podoloog te raadplegen.

Platvoeten

Voetpijn kan ook de oorzaak zijn van platvoeten. Tegenwoordig worden heel weinig baby’s geboren met platvoeten, maar door overpronatie kunt u op den duur wel zelf platvoeten ontwikkelen. Dat is vervelend, want bij platvoeten mist u stevigheid, waardoor uw voet overbelast raakt en u last krijgt van voetpijn.

Hoe serieus moet u voetpijn nemen?

Voetpijn komt in allerlei gradaties voor. Bij de één is het een amper waarneembare, wat zeurige pijn, bij de ander is de voetpijn zo ernstig dat het lopen niet meer gaat. Onschuldige voetpijn wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde beweging. De voetpijn trekt doorgaans binnen een aantal dagen weer weg. In dat soort gevallen hoeft u niet naar de huisarts. Wanneer de voetpijn echter alsmaar erger wordt of zo nu en dan heel heftig van aard is, kunt u beter een afspraak bij de huisarts maken.

Behandeling voetpijn

Bij een ernstige voetaandoening duurt de behandeling soms jaren. Of u nu een achillespeesontsteking of hielspoor heeft, het herstel duurt lang. Tegenwoordig is er een nieuwe behandelmethode waar veel patiënten baat bij hebben: shockwavetherapie. Deze therapie maakt gebruik van trillingen om de oorzaak van de voetpijn doelmatig aan te pakken. Shockwave behandeling is niet voor alle aandoeningen in de wereld de oplossing, maar veel peesaandoeningen kunnen worden verholpen met een aantal shockwavetherapiesessies. Heeft u interesse in shockwavetherapie? Wij staan u graag te woord met alle informatie, dus neem vrijblijvend contact met ons op.