Frozen shoulder

Een frozen shoulder is letterlijk een bevroren schouder. De frozen shoulder, ( Latijnse benaming capsulitis adhesiva of periarthritis humeroscapularis) is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel verdikt en verschrompeld is. De beweeglijkheid van het schoudergewricht wordt daardoor ernstig beperkt. De incidentie van frozen shoulder komt voor bij 2%-5% van de Nederlandse bevolking. Bij vrouwen tussen de 40-70 jaar komen de meeste schouderklachten voor op basis van een frozen shoulder. Mensen die diabeet zijn, hebben een verhoogd risico op een frozen shoulder. De frozen shoulder kan tot wel 12 -18 maanden duren.

Shockwavetherapie bij frozen shoulder

Frozen shoulder klachten kunnen in de meeste gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwavetherapie effectief is hangt af van de oorzaak van uw frozen shoulder en de fase waarin uw frozen shoulder zich bevindt. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetheapie geven. Meestal bestaat de behandeling ook uit fysiotherapie en manuele therapie.

Oorzaak Frozen Shoulder

Over de exacte oorzaak van een frozen shoulder is de medische wetenschap niet geheel duidelijk. Men weet niet precies wat de oorzaak is. Er zijn wel veel theorieën die een frozen shoulder kunnen veroorzaken.

  • Met een onderliggend ontstekingsproces, zoals een kapselontsteking, of een slijmbeursontsteking. Vaak ziet men een verkalking in één van de pezen rondom het schoudergewricht. Dit hoeft niet persé de oorzaak te zijn van de frozen shoulder. Het kapsel in de schouder wordt langzaam dikker en trekt samen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid in het schoudergewricht stijver en dat lijdt tot minder beweeglijkheid.
  • Een bevroren schouder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een klein trauma, zoals een val.
  • Een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) of een operatieve ingreep in het schoudergewricht
  • Herhalende belasting waarbij er langdurige eenzijde handelingen worden verricht, bijvoorbeeld met werk of in de sport.

Symptomen Frozen Shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelen zich langzaam en geleidelijk. De pijn is zeurend tot stekende pijn bij bewegingen. In het dagelijks leven worden bewegingen meer beperkt.
Bovenhandse bewegingen, heffen en tillen en zelfs aan-uitkleden en autorijden kunnen erg beperkt zijn.

Er zijn drie stadia bekend bij een frozen shoulder:

  • De pijn wordt langzaam erger bij bewegen. Slapen wordt veelal pijnlijker. De beperking in het schoudergewricht neemt toe. Dit kan zes weken tot negen maanden duren.
  • De pijn neemt langzaam af maar de beperkingen in het schoudergewricht nemen toe tot wel 50%. Deze fase kan vier tot negen maanden duren.
  • Deze fase noemt men wel de ontdooide fase bij een bevroren schouder. De pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt weer toe. Deze fase kan tot wel drie jaar duren.

De schouder is lastig te behandelen en een verkeerde aanpak kan het toch al langdurige genezingsproces van de schouder doen vertragen of zelfs verergeren. Het bewegen van uw arm en schouder binnen de pijngrens is het beste advies.
Zoals het overzicht van de drie stadia laat zien, herstelt de schouder meestal vanzelf. Dit neemt wel enige tijd in beslag: van tien maanden tot meer dan drie jaar. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel positief beïnvloeden.

Cardo HealthCare heeft wel een behandelmethode die zeer doeltreffend is bij een frozen shoulder.
Shockwave therapie kan de pijnklachten effectief bestrijden waardoor het herstelproces wordt bevorderd.