Tennisarm
Een tennisarm is een veel voorkomende blessure aan de elleboog. Het is een niet-bacteriële peesontsteking in de arm. De latijnse benaming is de epicondylitis lateralis, maar is vaker bekend als een tenniselleboog. Er wordt geschat dat jaarlijks 2-3% van de Nederlandse bevolking last heeft van een tennisarm. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van een tennisarm is in de leeftijdscategorie van 35 tot 55 jaar.
Tennisarm oorzaak
Een tennisarm komt door langdurende of kort intense overbelasting. Iedereen kan een tennisarm ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of herhaaldelijk werk doen zijn een risicofactor. Te denken valt aan eenzijdig werk of sport, zoals schilderen of tennissport. Door de belasting komen er kleine scheurtjes in de aanhechting van de pezen aan de elleboog. De helft van alle tennissporters krijgen weleens last van een tennisarm. In de acute fase is er sprake van peesontsteking dat zich ontwikkelt tot slechte veranderingen in het peesweefsel. In die fase spreekt men niet meer van een peesontsteking. Er zijn namelijk geen ontstekingscellen meer te vinden. Dit in tegenstelling wat men vroeger dacht over peesonstekingen in het algemeen, in het bijzonder bij een tennisarm. De tennisarm kan wel een jaar lang duren. Een tennisarm wordt ook wel een self- limiting disease genoemd. Een blessure die uiteindelijk zelf kan overgaan.
Tennisarm symptomen
Feitelijk is een tenniselleboog een chronische peesontsteking aan de buitenzijde van de elleboog. Daar zit ook de zeurende pijn. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand, in sommige gevallen straalt de tennisarm ook uit naar de schouder. De tennisarm ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. In een later stadium is de tennisarm ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een effectieve therapie voor deze fase van uw tennisarm zijn.
De meest voorkomende symptonen van een tennisarm:
- Zeurende pijn in de buitenzijde van uw elleboog
- Pijn in het gebied waar de pees contact maakt met het bot
- Moeite met het oppakken van spullen
- Pijn wanneer je een computermuis gebruikt
- Moeite met het gebruiken van je arm in de ochtend
Tennisarm behandelplan
Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw tennisarm goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoeken wordt er samen met u een behandelplan besproken. Het tennisarm behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie met 1 behandeling per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk te krijgen. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan door één van onze fysiotherapeuten van Cardo Healthcare ondersteunende fysiotherapie worden aangeboden.
Tips bij beginnende klachten bij een tennisarm
- Zorg tijdens het tennissen voor het juiste racket, een goede kwaliteit snaren, lage bespanning, en een juiste greep.
- Speel zoveel mogelijk met nieuwe, lucht gevulde ballen.
- Let op de techniek van de backhand. Voeg regelmatig rek en spierversterkende oefeningen uit.
Rekken en strekken van de pols:
- Steek je arm gestrekt naar voren, met de handrug naar boven,en vingers naar beneden wijzen.
- Pak met de andere hand de handrug vast en buig de pols nog wat verder, totdat je spanning voelt aan de buitenzijde van de onderarm.
- Houdt deze stand 10 seconden vast en herhaal dit 2 tot 3 keer.
Spierversterkende oefening bij een tennisarm:
- Knijp 10 tot 20 keer in een oude wat zachtere bal.
- Herhaal deze oefening 2 tot 3 keer.