Schouder peesontsteking

Hoe herken ik een peesontsteking in de schouder?

Schouder peesontsteking kenmerkt zich door een vaak stekende pijn bij snelle en onverwachte bewegingen. In rust is de pijn meestal zeurend aanwezig. Pezen zijn de verbindingen binnenin ons lichaam. Ze houden onze botten en spieren met elkaar in verbinding en ze zorgen dat we onze ledematen kunnen bewegen. Een peesontsteking in een van de schouderpezen is van buitenaf lastig te diagnosticeren. Er bevinden zich nog tal van andere weefsels in de schouder die mogelijk ook pijn kunnen veroorzaken. Uw fysiotherapeut kan deze echter goed van elkaar onderscheiden.

Wanneer er een peesontsteking in de schouder aanwezig is betreft het vaak een van de volgende pezen;

 • Supra Spinatus pees
 • Infra Spinatus pees
 • Sub Scapularis pees
 • Biceps pees

Hoe ontstaan schouder peesontstekingen?

Schouder peesklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de schouder peesklachten door overbelasting van uw schouder. Vooral lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontsteking in de pezen van de schouder veroorzaken. De schouderklachten hebben ook vaak te maken met spanningen thuis of op het werk. Verder komen nekklachten of nekpijn regelmatig samen voor met schouderklachten. De precieze oorzaak van het ontstaan van de schouderklachten blijft vaak onduidelijk. Inklemming van een van de schouder pezen wordt wel het meest als oorzaak aangewezen.

Bij onvoldoende ruimte onder het schouderdak, raakt de eronder lopende pees ingeklemd tussen dit schouderdak en de schouderkop. Dit geeft irritatie en kan leiden tot zwelling van de pees en of slijmbeurs, als gevolg waarvan een peesontsteking en of slijmbeursontsteking kan ontstaan. Dit wordt ook wel het subacromiaal impingement syndroom of inklemmingssyndroom van de schouder genoemd. Als een pees door overbelasting wat is opgezet, zal deze vrij snel in de knel komen te zitten. Ook een geïrriteerde slijmbeurs kan in de schouder zeer hinderlijk zijn. In een erg langdurige situatie kan zich ook kalk vormen in de pees. De kalk kan dan uitharden waardoor de pees nog moeilijker onder het schouder dak door past met alle pijnklachten van dien.

Wat kan er nog meer aan de hand zijn bij schouder peesontsteking?

Schouderpijn kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals slijmbeursontsteking of een frozen shoulder hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende oorzaken achterhalen;

 • Slijmbeursontsteking
 • Peesontsteking
 • Inklemming van een pees tussen de schouder
 • Spierspanning
 • Gewrichtskapsel ontsteking
 • Frozen shoulder
 • Artrose
 • Slijmbeursontsteking in de schouder

Veel slijmbeursontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Wanneer er sprake is van een slijmbeurs ontsteking straalt de pijn vaak uit langs de de zijkant van uw bovenarm. Ga voor meer informatie over slijmbeursontsteking naar onze pagina “slijmbeursontsteking”

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking in de schouder kan worden veroorzaakt door een verkeerde beweging of een overbelasting door bijvoorbeeld veel herhaalde bewegingen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten.

Inklemming van een pees

Inklemming van een pees in de schouder ontstaat vaan door een verkeerde stand van het gewricht. Wanneer dit langdurig plaatsvindt kan de pees gaan ontsteken of er kan er zich zelfs kalk in vormen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten. Ga voor meer informatie over peesontsteking naar onze pagina “schouder ontsteking”

Spierspanning in de nek en rug

Het zijn de directe gevolgen van een gespannen lichaam. Vanwege deze oorzaak kan sporten ook van grote invloed zijn op deze klachten. Wanneer je op een goede manier sport kan het de spieren en gewrichten soepeler maken en zullen de klachten waarschijnlijk afnemen. Wanneer je echter te intensief en teveel sport geeft dit extra stress op de spieren en zal de verkramping alleen maar toenemen. Door het toenemen van deze verkramping zullen vervolgens ook de klachten weer toenemen. Zo aan dit schouderklachten zoals een slijmbeursontsteking of peesontsteking tot gevolg hebben.

Gewrichtskapselontsteking

Veel herhaalde bewegingen en overbelasting van de schouder kunnen aanleiding zijn tot ontsteking aan het gewrichtskapsel. Daarbij kan de slijmbeurs op den duur ook een rol spelen. Wanneer de slijmbeurs bijvoorbeeld wat vocht gaat lekken kan het gewrichtskapsel gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk uitlopen op een frozen shoulder. Een Frozen shoulder is veelal een langdurig traject waarbij de pijn op den duur vervangen wordt door stijfheid. Wanneer er een vermoeden op een Frozen shoulder is dan is het raadzaam zo snel mogelijk een afspraak te maken bij shockwave.nl.

Frozen shoulder

Een slijmbeursontsteking kan leiden tot een Frozen shoulder. Wanneer de slijmbeurs bijvoorbeeld wat vocht gaat lekken kan als reactie daarop het gewrichtskapsel gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk een oorzaak zijn voor het ontstaan van een frozen shoulder. Een Frozen shoulder is veelal een langdurig traject waarbij de pijn op den duur vervangen wordt door stijfheid. Wanneer er een vermoeden op een Frozen shoulder is dan is het raadzaam zo snel mogelijk een afspraak te maken bij shockwave.nl. Hoe eerder een Frozen shoulder behandeld kan worden hoe beter de prognose is. Zie voor meer informatie over frozen shoulder onze pagina “frozen shoulder”.

Artrose

Bij artrose is er sprake van een teruggelopen kwaliteit van het kraakbeen. De symptomen van schouder artrose komen vaak langzaam opzetten zonder dat u er erg in heeft. Wanneer de pijn rondom het gehele gewricht zit en u het gevoel heeft dat de pijnklachten juist in de ochtend het ergst zijn is het raadzaam uw fysiotherapeut te raadplegen. Uw fysiotherapeut kan uw schouderpijn dan diagnosticeren en bij het vermoeden op artrose in de schouder een foto aanvragen bij de huisarts.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij schouder peesontsteking

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij schouderpijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw schouder. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel!
Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

 • Intake gesprek
 • Echografie van de schouder
 • Behandelplan
 • 1e behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie

Vervolg afspraak

 • Tijdens de vervolg afspraak
 • Evaluatie van uw klachten en herstel
 • Behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

 • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn wel te vermijden.
 • Massage van de nek kan soms verlichting geven bij schouderpijn door peesontsteking.
 • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
 • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Als u te lang wacht met het bewegen van uw schouder, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
 • Bewegen met schouderpijn blijft belangrijk maar wissel het dan wel af. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
 • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Shockwavetherapie bij schouder peesontsteking?

 

Wilt u snel van uw schouder peesklachten af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op!