Schouder ontsteking

Een schouder ontsteking kent veel verschillende oorzaken. Een schouder ontsteking wordt meestal veroozaakt door een peesontsteking, een slijmbeursontsteking of een kapselontsteking. Een schouder ontsteking is een vaak voorkomende klacht in de samenleving. In Nederland komen schouderklachten ongeveer vijf miljoen keer per jaar voor. Ongeveer 60% daarvan betreft het vrouwen.  Hoewel 60% van de schouderklachten na een jaar hersteld is kunnen ze ook vaak weer terugkeren.

Oorzaken Schouder ontsteking

Een schouder ontsteking kan ontstaan door een mechanische irritatie door overbelasting of een val. Er zijn gevallen waarbij er geen oorzaak bekend is, dit noem je een idiopathische oorzaak ( oorzaak onbekend). Zoals gezegd kan een schouder ontsteking veroorzaakt worden door een peesontsteking, slijmbeursontsteking of een kapselontsteking.

 • Een schouder ontsteking kan plotseling of geleidelijk ontstaan.
 • Soms komen de klachten door een overbelasting van uw schouder. Met name eenzijdige bewegingen maken kan irritatie en een schouder ontsteking veroorzaken. Met name bij werpsporten of eenzijdig werk.
 • Verder komen nekklachten vaak samen voor met schouderklachten.
 • Het kan voorkomen dat de precieze oorzaak van een schouder ontsteking onduidelijk is.

Een schouder ontsteking is altijd vervelend. Wanneer er ergens in het lichaam pijn zit, merken we pas hoeveel we alles eigenlijk gebruiken. Denk aan huishoudelijke activiteiten als stoffen, stofzuigen, afwassen, ramen lappen maar ook allerlei dagelijkse dingen als koffiedrinken, eten, eten bereiden, het sturen van fiets of auto. Er hoeft maar een kleine schakel in het lichaam niet mee te werken om vervelende klachten te geven.

Symptomen schouder ontsteking

In de meeste gevallen heeft u pijn in de schouder en kan mogelijk uitstralen naar de arm en hand. De schouder ontsteking is vervelend te noemen en kunnen u beperken in het dagelijks leven of met uw sport. De meest voorkomende symptomen van uw schouder ontsteking kunnen zijn;

 • Pijn in de schouder, voor of achterkant
 • Pijn met slapen. Slapen op de pijnlijke schouder is meestal niet mogelijk
 • Pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand
 • Heffen, hand op de rug of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn

Wat kunt u doen bij een schouder ontsteking?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

 • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
 • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
 • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Pak uw dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk daarna weer op. Wacht daar niet mee tot de pijn helemaal is verdwenen. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger om uw arm weer gewoon te gaan gebruiken.
 • Bewegen blijft belangrijk maar kier wel voor afwisselende bewegingen. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat een schouder ontsteking geven of het herstel verhinderen.
 • Behandel uw schouder ontsteking met ijs. Bij smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de schouder ontsteking wat verminderen.
 • Raadpleeg een huisarts of een fysiotherapeut en stem een behandelplan af.

Shockwavetherapie bij frozen shoulder

Frozen shoulder klachten kunnen in veel gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwavetherapie op zichzelf effectief is hangt af van de oorzakelijke factoren van uw frozen shoulder en de fase waarin uw frozen shoulder  zich momenteel bevindt. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetheapie geven. Over het algemeen bestaat de behandeling ook uit fysiotheapie en manuele therapie.

Behandeling schouder ontsteking

Mochten al deze adviezen niet werken dan heeft Cardo Healthcare misschien voor u wel een methode die werkt voor uw schouder ontsteking. Om uw schouder ontsteking goed in kaart te brengen en de exacte oorzaak te bepalen maken we gebruik van echografie.
Voor de behandeling van uw schouder ontsteking hebben we meestal vijf shockwave behandelingen nodig om uw klachten op te lossen. Vaak worden de shockwave behandelingen gecombineerd met manuele therapie en een specifiek schouderprogramma.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.