Slijmbeursontsteking Behandeling

Een slijmbeursontsteking is een aandoening aan het lichaam die erg vervelend is. De behandeling van een slijmbeursontsteking neemt weken, zo niet maanden in beslag. De patiënt heeft gedurende het herstel vaak veel pijn. Daarnaast kan de aandoening gemakkelijk terugkomen nadat de patiënt is genezen. Kortom: een slijmbeursontsteking is bijzonder vervelend. Daarom loont het de moeite iets meer over deze aandoening te weten te komen. Hieronder leest u meer over de behandeling van een slijmbeursontsteking: wat houdt die precies in en waarom is een bepaalde behandeling effectief?

De meest voorkomende slijmbeursontsteking klachten zijn:

  • Slijmbeursontsteking voet
  • Slijmbeursontsteking arm
  • Slijmbeursontsteking heup
  • Slijmbeursontsteking knie
  • Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking in detail

Om te begrijpen hoe een slijmbeursontsteking behandeling wordt samengesteld, is het handig te begrijpen wat een slijmbeursontsteking precies is en wat de oorzaak is. Een slijmbeurs is een kleine holte, gevuld met vocht, die tussen de spieren en botten ligt en de functie van smeermiddel en stootkussen vervult. Wanneer u namelijk een spier beweegt, wordt die groter of kleiner doordat het lichaam de spiervezel aan- of ontspant. Botten kunnen echter niet van grootte veranderen. Dat is vervelend, ware het niet dat de slijmbeurs ervoor zorgt dat de spieren soepel langs de botten kunnen bewegen. Zonder slijmbeurs zou elke beweging stroef en pijnlijk zijn. Wanneer er in de slijmbeurs een ontsteking optreedt, is er sprake van een slijmbeursontsteking.

Oorzaak

Een slijmbeursontsteking is helaas niet onoverwinnelijk. Sterker nog, er kan van alles misgaan met een slijmbeurs. Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, is er sprake van een slijmbeursontsteking. Die kan allerlei oorzaken hebben, maar over het algemeen is overbelasting de boosdoener. Een slijmbeursontsteking behandeling is daarop gebaseerd.

Slijmbeursontsteking behandeling

De behandeling van een slijmbeursontsteking richt zich voornamelijk op twee doelen: pijnbestrijding en genezing. Die twee zijn niet noodzakelijk met elkaar verbonden, maar ze hebben wel een positieve invloed op elkaar. Als gedurende de behandeling de ontsteking geneest, ebt de pijn weg. Wanneer de pijn wegebt, is het gemakkelijk voor de patiënt om de arm weer normaal te gebruiken, wat het herstel van de slijmbeurs bevordert.

Oefeningen

Er zijn meerdere manier om bij een slijnmbeursontsteking het herstel te versnellen. Zo schrijft een huisarts altijd rust voor, maar met alleen maar rust neemt de behandeling van de ontsteking ontzettend veel tijd in beslag. Daarom is het zaak dat u ook oefeningen doet. Het klinkt wellicht tegenstrijdig: versnel het herstel door uw lichaam in de sportschool flink onder druk te zetten. Was rust immers niet een belangrijk onderdeel van de behandeling van een slijmbeursontsteking? Ja, dat klopt. Maar fysieke activiteiten geeft het lichaam juist de impuls het herstel te versnellen. Wanneer u bijvoorbeeld een ontsteking in de arm hebt en uw arm traint, gaat het lichaam de hele arm herstellen, dus ook de ontsteking. Daarom schrijft uw huisarts nooit alleen rust voor, maar ook fysieke inspanning.

Weg met de pijn

Het deel van de behandeling dat zich juist op pijnbestrijding richt, is niet heel erg divers. De huisarts kan u bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven. Mocht dat niet genoeg verlichting bieden, dan kan hij middels een injectie vocht uit de ontsteking halen. Daardoor neemt de zwelling af en is de ontsteking minder pijnlijk. Vanzelfsprekend is het geen pretje om dat vocht weg te laten halen, maar de verlichting die na de behandeling volgt, is voor alle patiënten de nare behandeling meer dan waard.

Shockwave behandeling

U kunt uw slijmbeursontsteking ook op een andere manier laten behandelen. Dat is interessant voor wie weinig baat heeft gehad bij de traditionele behandelmethode, maar ook voor wie zo snel mogelijk van zijn ontsteking af wil. Shockwave therapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking heel precies aan te pakken. Dat klinkt wellicht eng en pijnlijk, maar shockwave therapie is pijnloos. De behandeling is in de praktijk bovendien een stuk minder futuristisch dan die klinkt. De shockwavetherapeut maakt gebruik van een speciaal apparaat dat hij tegen de ontsteking drukt. De trillingen doen de rest van het werk. Shockwave therapie is niet alleen pijnloos, maar ook betaalbaar. Daarnaast liegen de resultaten er niet om. Of u nu al een dag of een jaar met een slijmbeursontsteking kampt, slijmbeursontsteking behandeling door middel van shockwave therapie kan u er gemakkelijk en snel vanaf helpen. Heeft u vragen over deze nieuwe behandelmethode? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.