Pees verkalking (schouder)

Wat is een (schouder) pees verkalking?

Bij een pees verkalking gaat het om een afzetting van calciumkristallen in één van de pezen. In het bijzonder gaat het hier om calcificaties (kalkafzettingen) in de pezen rond de schouderkop (de ‘rotator cuff’ pezen). Deze calcificaties ontstaan soms door een ongeval en of na een overbelasting. Men denkt dat ze ontstaan in een zone van verminderde bloeddoorstroming waarbij bepaalde cellen worden aangespoord tot het aanzetten en vormen van calcium “proppen”. Wanneer deze uitharden kan dit een belemmering vormen bij bewegen van bijvoorbeeld de schouder. Een schouderpees verkalking wordt ook wel tendinitis calcarea of calcifying tendinitis genoemd.

Schouderpees verkalking symptomen

In het stadium dat er calciumdepots worden gevormd zijn er meestal weinig klachten. Naarmate het verergerd, kunnen er wel klachten (inklemmingsklachten) ontstaan, omdat de verdikte pees in conflict komt met het beenderig dak bovenop de schouder. In het ‘gecalcifieerd’ stadium zijn er klachten tijdens beweging, maar kan ook nachtelijke pijn voorkomen als men op de schouder gaat liggen. De meeste pijn die dan wordt waargenomen doet zich voor aan de zijkant van de bovenarm.

Beschrijving van de pathologie

Algemeen wordt aangenomen dat deze calciumdepots voorkomen bij 3 tot 5% van de bevolking. Slechts 35 à 45% van alle patiënten die calciumdepots hebben, krijgen er ook symptomen van. Niet iedereen heeft er klachten van.

Het vaakst wordt deze aandoening aangetroffen bij vrouwen en iets minder bij mannen tussen de 40 en 50 jaar. 50% van de patiënten heeft calcificaties in beide schouders hoewel beide schouders niet altijd tegelijkertijd pijn doen. Dit komt vaak door overbelasting of een zone van verminderde bloeddoorstroming en is goed behandelbaar met shockwavetherapie.

Welke factoren kunnen een rol spelen bij schouderpees verkalking?

De volgende factoren kunnen de kans op kalkvorming vergroten;

  • Aderverkalking
  • Artrose
  • Osteoporose
  • Calciuminname via voeding
  • Zware lichamelijke arbeid

Shockwavetherapie bij (schouder) pees verkalkingen

De schokgolven die geproduceerd worden bij shockwavetherapie hebben invloed op de hardheid en samenstelling van de calcificatie. Door middle van radiale shockwavetherapie wordt de kalk zachter. Focussed shockwavetherapie maakt gebruik van elektrische schokgolven die met meer dan de geluidsnelheid het lichaam in worden gestuurd. Doordat de schokgolf dwars door de calcificatie heen gaat wordt deze poreus en veranderd deze van structuur. Hierdoor kan het lichaam de kalk vaak beter en effectiever oplossen waardoor het beweegprobleem en de pijn als gevolg van de calcificatie worden verminderd.

Behandeling met fysiotherapie van een (schouder) pees verkalking

Aanvullende aan de shockwavetherapie is een traject met fysiotherapie en / of manuele therapie onmisbaar. Door een “verkeerd” beweegpatroon van het schouder gewricht kan kalk in de pees ontstaan of in stand worden gehouden. Door fysiotherapie kan het beweegpatroon worden verbeterd waardoor men de oorzaak wegneemt. De lange termijn effecten van shockwavetherapie in samenwerking met fysiotherapie zijn daarom ook zeer goed.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij schouder verkalking

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij schouderpijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daarbij standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw schouder. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sport fysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

  • Intake gesprek
  • Echografie van de schouder
  • Behandelplan
  • 1e behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie

Vervolg afspraak

  • Tijdens de vervolg afspraak
  • Evaluatie van uw klachten en herstel
  • Behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn wel te vermijden.
  • Massage van de nek kan soms verlichting geven bij schouderpijn.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Als u te lang wacht met het bewegen van uw schouder, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
  • Bewegen met schouderpijn blijft belangrijk maar wissel het dan wel af. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Shockwavetherapie bij (schouder) pees verkalking?

Bij de eerste afspraak vindt er een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw schouderklachten goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan schouderklachten besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan fysiotherapie worden aangeboden.