Frozen shoulder behandeling

Bevroren schouder

U heeft wellicht weleens van een frozen shoulder behandeling gehoord en zich afgevraagd wat zo’n bevroren schouder precies betekend. Wie weet heeft u (helaas) zelf ervaring met deze aandoening. Hieronder leest u wat de aandoening inhoudt, hoe een frozen shoulder behandeling verloopt en wat de oorzaken van deze aandoening kunnen zijn.

Verklaring van de naam

De medische naam van frozen shoulder is ‘capsulitis adhaesiva’. U herkent wellicht de woorden ‘capsule’ en ‘adhesie’. Uit het suffix -itis kunt u opmaken dat het hier gaat om een ontsteking (in tegenstelling tot het suffix -isis, dat staat voor een irritatie). ‘Adhaesiva’ slaat op de aanhechting. ‘Capsulitis’ betekent ‘ontsteking van het kapsel’. De naam verraadt dus al een beetje waar het hier om gaat: een ontsteking van een aanhechting van de schouder.

Het probleem

Het bot van uw bovenarm zit via een zogenaamde kop vast aan de kom van het schouderblad. Die kop past perfect in de kom, maar om te voorkomen dat hij er zomaar uit valt, zit er een kapsel om het geheel heen. Dat kapsel houdt de botten op hun plaats. Wanneer het kapsel ontstoken raakt (dat kan allerlei oorzaken hebben), is het tijd dat u bij de dokter aanklopt voor een frozen shoulder behandeling.

De symptomen

Wanneer de tijd rijp is voor een frozen shoulder behandeling, merkt u dat nagenoeg meteen, want het lijkt wel alsof de schouder bevroren is. Het gewrichtskapsel is vanwege de ontsteking namelijk ernstig in zijn elasticiteit beperkt, wat tot gevolg heeft dat de patiënt zijn schouder amper kan bewegen. Zelfs een normaal zo eenvoudige beweging als even de arm opzij bewegen, is pijnlijk en soms bijna niet mogelijk. Dat maakt een frozen shoulder behandeling een langdurig proces. De patiënt heeft overigens niet altijd last van pijn, maar meer last van de beperking van het bewegen. Om de schouder te genezen, wordt een frozen shoulder behandeling toegepast.

Oorzaak

Een frozen shoulder behandeling is moeilijk samen te stellen, doordat er niet altijd een duidelijk oorzaak is. Wel is bekend dat suikerziektepatiënten een verhoogd risico op deze aandoening met zich mee dragen. Op zo’n verhoogd risico kan een frozen shoulder behandeling echter niet inspelen. Een andere boosdoener kan een schildklieraandoening zijn, maar ook hierbij geldt dat er bij de frozen shoulder behandeling met dit soort erfelijke oorzaken slechts beperkt rekening kan worden gehouden. Er zijn echter ook niet-erfelijke factoren die de oorzaak van de aandoening kunnen zijn. Daardoor is het lastig een effectieve frozen shoulder behandeling te benoemen. Wanneer u door een ongeluk of door overbelasting het schouderkapsel scheurt, wordt het kapsel kleiner. Er slijt eigenlijk een stukje af. Wanneer het kapsel kleiner is geworden maar nog altijd even zwaar als eerst wordt belast, is het een kwestie van tijd voordat er een ontsteking optreedt en u behandelt moet worden voor een frozen shoulder. Ook wanneer u aan uw schouder bent geopereerd, kan het schouderkapsel verkort zijn, waardoor u wellicht last kan krijgen van een frozen shoulder.

Frozen shoulder behandeling

Een frozen shoulder behandeling neemt flink wat tijd in beslag en bevat vooral veel fysiotherapie en eventueel pijnstillers. De aandoening gaat zonder een frozen shoulder behandeling op een gegeven moment vanzelf weg, maar dat kan soms wel vier jaar duren.

Belangrijk

Een frozen shoulder behandeling is geheel overbodig wanneer u de schouder blijft belasten. Probeer dus niet de beweeglijkheid van uw schouder te forceren. Wanneer een beweging pijn doet, zelfs als die beweging onderdeel is van een frozen shoulder behandeling, moet u die beweging niet meer uitvoeren. Vermijd ook het te ver optillen van uw arm. Dat kan de geboekte vooruitgang van de frozen shoulder behandeling tegen gaan.

Shockwavetherapie

Een hypermoderne behandelmethode is shockwavetherapie. Hierbij wordt de ontsteking direct aangepakt door middel van trillingen. De resultaten zijn tot nu toe indrukwekkend; veel patiënten hebben er baat bij. Laat u daarom informeren over de mogelijkheden bij Cardo Healthcare. Wie weet kunnen we u helpen.

Frozen shoulder klachten kunnen in veel gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwavetherapie op zichzelf effectief is hangt af van de oorzakelijke factoren van uw frozen shoulder en de fase waarin u zich momenteel bevindt. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetheapie geven. Over het algemeen bestaat de behandeling ook uit fysiotheapie en manuele therapie.