Slijmbeursontsteking schouder

De schouder is een complex onderdeel van het menselijk lichaam. Uw arm moet namelijk veel kanten op kunnen draaien en daarbij ook nog flink wat belasting verdragen. Dat vraagt om een ingewikkeld netwerk van pezen, spieren, zenuwen, botten en slijmvliezen. Helaas gaat er maar al te vaak iets mis met een van die onderdelen. Een slijmbeursontsteking schouder is één van de vele voorbeelden van wat er mis kan gaan met de schouder. In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking schouder is, wat de symptomen ervan zijn, hoe een slijmbeursontsteking schouder ontstaat en wat u eraan kunt doen om deze aandoening te genezen.
Dat u uw schouder zo soepel en pijnloos kunt bewegen, heeft u onder andere te danken aan de slijmbeurs in uw schouder. Dat is een holte, gevuld met vocht, die als een soort smeermiddel fungeert. Zonder die slijmbeurs zouden uw spieren, botten en pezen als schuurpapier over elkaar bewegen. Een slijmbeursontsteking schouder veroorzaakt een zwelling van de slijmbeurs. Daardoor wordt er constant druk uitgeoefend op de ontsteking en komt de bewegingsvrijheid van uw schouder en arm in de problemen.

Slijmbeursontsteking schouder Symptomen

Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking schouder is pijn. Deze pijn is drukkend van aard, wat te wijten is aan de zwelling in de slijmbeurs. Wie aan een slijmbeursontsteking schouder lijdt, voelt constant pijn, waardoor zelfs een boek lezen of slapen een probleem is. Een ander symptoom is de beperkte bewegingsvrijheid van de schouder. Bewegingen die het uiterste van uw schouder vragen (de zogenaamde endorotatie, exorotatie en de abductie), kan de patiënt niet meer uitvoeren. De bewegingsvrijheid wordt nog erger aangetast naarmate de slijmbeursontsteking schouder onbehandeld blijft. De schouder kan door de slijmbeursontsteking ook warmer aanvoelen.

Slijmbeursontsteking schouder Oorzaak

Veel ontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Een slijmbeursontsteking schouder is geen uitzondering. Wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals glazenwassers, schilders en timmermannen), loopt een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking schouder. Er is een feite niets verkeerd aan het werken met de handen boven het hoofd, maar als er niet voldoende rust wordt ingepland kan het teveel worden voor de schouder. Herhalende bewegingen kunnen ook een oorzaak zijn van een slijmbeursontsteking schouder. Caissières of mensen die aan een lopende band werken zijn het schoolvoorbeeld van mensen die vanwege het maken van veel dezelfde bewegingen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking schouder lopen. Ook ouderen hebben eerder last van een slijmbeursontsteking in de schouder, De aanhechtingen in de schouder zijn gevoelig voor veroudering; na jarenlange trouwe arbeid kan de slijmbeurs zomaar ontstoken raken. In dit geval is er vaak sprake van een chronische slijmbeursontsteking schouder.

Slijmbeursontsteking schouder Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor hardnekkige aandoeningen als een slijmbeursontsteking schouder. Als u veel hetzelfde bewegingen maakt en merkt dat uw schouder te zwaar belast wordt, is het verstandig met uw werkgever te praten over eventueel meer afwisseling in het werk. Voert u veel werk boven uw hoofd uit? Probeer dat te vermijden door op een andere manier te werken. Wanneer dat niet tot de mogelijkheden behoort, is het verstandig vaker af te wisselen met een collega of meer rust te houden.

Slijmbeursontsteking schouder Behandeling

Zoals bij alle ontstekingen aan precaire lichaamsdelen is het beste middel rust. Helaas duurt het minstens enkele maanden tot soms enkele jaren voordat de ontsteking uit zichzelf wegtrekt. Uw huisarts kan u een speciale injectie geven om de pijn van de slijmbeursontsteking schouder te onderdrukken en het herstel van de schouder te bevorderen. Ondanks dat duurt het lang voordat de ontsteking wegtrekt.

Slijmbeursontsteking schouder en Shockwavetherapie

Een slijmbeursontsteking schouder laat zich uitstekend behandelen met shockwavetherapie. Soms kunt u na enkele weken al verlichting voelen. Meer weten over wat shockwavetherapie kan betekenen voor u en uw slijmbeursontsteking schouder? Neem contact met ons op en we staan u graag te woord.