Slijmbeursontsteking

U heeft wellicht wel eens gehoord van een slijmbeursontsteking. Maar wat is het precies en wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking? Heeft een patiënt er veel last van? Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld? Hieronder krijgt u antwoord op al dat soort vragen.

Slijmbeurs

Waartoe dient de slijmbeurs? Het is belangrijk dat te weten om te begrijpen waar het mis kan gaan. De slijmbeurs is een soort kleine holte, gevuld met vocht, dat als een soort smeermiddel tussen het bot en de spier ligt. Zonder slijmbeurs zouden die twee ruw over elkaar heen moeten wrijven. Dankzij de slijmbeurs kunnen spieren en botten soepel bewegen zonder dat het pijn doet.

Slijmbeursontsteking

Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, valt de smerende functie ervan weg. De wrijving tussen bot en spier die daardoor ontstaat, voelt onprettig. Daarnaast doet de ontsteking zelf ook goed zeer. Dat maakt een slijmbeurs ontsteking een vervelende aandoening.

Slijmbeursontsteking Symptomen

De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn voor een huisarts relatief eenvoudig te herkennen. De symptomen hangen af van de precieze locatie van de ontsteking, maar altijd wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Met name bewegingen waarbij een gewricht maximaal moet strekken of draaien doen zeer. Het gewricht zelf voelt gezwollen en pijnlijk aan.

Slijmbeursontsteking Oorzaak

De oorzaak van een slijmbeurs ontsteking is bijna altijd overbelasting. De schouder loopt bijvoorbeeld een verhoogd risico wanneer u veel werk boven uw hoofd uitvoert, zoals schilderen. Herhaalde bewegingen waarbij het gewricht maximaal wordt belast, zijn een beruchte oorzaak van een slijmbeursontsteking.

In opmars

Een slijmbeursontsteking komt steeds vaker voor. Dat geldt ook voor vele andere aandoeningen met chronische overbelasting als oorzaak. Neem daarom de symptomen serieus, ook als die niet zo erg lijken te zijn. Een bezoekje aan de huisarts kost u weinig tijd en kan u veel leed besparen.

Slijmbeursontsteking Behandeling

Zoals bij alle aandoeningen die door overbelasting worden veroorzaakt, laat een slijmbeursontsteking zich het best behandelen met rust. Het overbelaste deel van uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen en de ontsteking te bestrijden. Helaas kan dat proces veel pijn veroorzaken, mede doordat zo’n aandoening maar traag herstelt. Uw huisarts kan u een injectie geven om de vervelende pijn wat te onderdrukken.

Slijmbeursontsteking Preventie

Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is ook van toepassing bij een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking is namelijk te voorkomen als u goed naar het lichaam luistert. Wanneer er alsmaar meer pijn uitstraalt van uw gewrichten naar de rest van uw lichaam, kunt u het best even naar de huisarts gaan. Wie weet constateert die niets, maar voor hetzelfde geld bent u hard op weg naar een slijmbeurs ontsteking. Probeer daarnaast de belasting op een risicolopend lichaamsdeel te verminderen. Zorg dat u niet teveel eenzijdige bewegingen uitoefent.

Slijmbeursontsteking en Shockwavetherapie

Sinds kort bestaat er een nieuwe behandelmethode voor overbelastingsaandoeningen zoals een slijmbeurs ontsteking: shockwavetherapie. Shockwavetherapie richt zich direct op de slijmbeurs ontsteking, waardoor de behandeling veel effectiever dan traditionele behandelmethodes is. De slijmbeurs ontsteking wordt als het ware ‘belaagd’ door trillingen. Daardoor krijgt het lichaam een impuls om het herstel te versnellen. De precieze wetenschap is vanzelfsprekend ingewikkelder, maar de resultaten liegen er niet om. Veel mensen hebben baat bij shockwavetherapie, ook bij andere ontstekingen dan een slijmbeurs ontsteking. Shockwavetherapie kan hulp bieden aan patiënten die al langere tijd last hebben van een slijmbeurs ontsteking, maar ook aan patiënten die er pas last van hebben gekregen. Wij raden u aan contact met ons op te nemen, zodat we u uitgebreid te woord kunnen staan en eventuele vragen kunnen beantwoorden.